2 Nov 2009

POMANDER BALL KU SUDAH SIAP

Punyalah bersemangat aku sabtu lepas..walaupun sorang2, aku tak kira, aku nak jugak ke Jln TAR melaksanakan misi aku mencari bahan2 utk pomander ball aku..huhu..Since 1 Nov (ahad) aku nak keluar dgn Mr F (our 1st aniiversary) so aku taknak la ajak dia temankan..nnt dia penat lak nak keluar both day..Hurm, ikutkan hati mmg la tak syok, tak berani, tak confident nak g area tu sorang2 (manja tul budak ni)..tapi aku kuatkan semangat demi pomander ball ku..ahirnya aku berjaya..yahooo..sabtu tu pg2 lagi aku dah bangun..aku plan nak settlekan shopping bahan2 nak buat pomander ball dan kain2 chiffon yg tak cari2 lagi tu..suddenly otw aku ke kl, abg aku call ajak aku g nilai nak hunting paper bag & bunga pahar..hurm..nampaknyer aku kena shortkan masa aku kt kl..since aku ada masa 1hour+ lg meanwhile my brother ke immigration renew his passport yg dah nak expired (ke dah penuh, dia ni kaki travel), aku pun dgn cergas ke semua house utk beli barang2 yg aku dah lama list kan tu..pusing punye pusing, aku akhirnya jumpa kedai nyer..mula2 plan nak beli 3 yg besar n 5 yg kecik ball tu..tp since yg kecik dah abis, aku beli 5 yg besar..then aku terus g city one cari bunga..aku grab 4 pack (2 pink, 2 putih)..Harga 15.90, tp tokei tu bg aku 15 je..aku rasa mmg dia akan kasi discount kalau we buy more than 1..aku dgn semangat berkobar2 balik sbb abg aku dh tunggu nak ke nilai 3..(puas & lega dah jumpa pomander ball ku)..



**Styrofoam ball yg berharga Rm2.40


**Bunga kertas. Sepeket RM15.90, belu byk dpt RM15 je. Aku beli 2 kaler, pink dan putih.
Punyalah tak sabar, balik je aku terus try buat (sementara nk tunggu yg lain bersiap nk ke Nilai 3)..


Then dlm pukul 3 we all pun berangkat ke Nilai 3. 2 kereta lg tau ke sana. Tk muat 1 kereta sbb ramai..huhu..Sorry tak sempat capture barang2 yg aku beli. Aku berjaya grab paper bag saiz yg aku nak dgn harga 35sen je..murah ke? saiznyer aku tak bape sure tp yg tak lebar (kurus) dan tinggi tu..hehheheh..bayangkan la sendiri ek..dan aku jugak dh beli bunga pahar utk pelamin..simple dan sangat murah..tak sampai RM1 setangkai..Aku jugak beli something yg mcm rumput and berbentuk bulat. Since tak jumpa styrofoam ball kecik utk flower girl, aku pun plan nak gunakan benda ni as pomander..nnt aku deco la..heheheh..


**Aku tertarik dgn benda ni (dulang hantaran). Harga mengikut saiz dr RM29.90. Ada yg buy 1 free 1.

Balik dr Nilai 3 aku terus sambung buat pomander..bersemangat gilerrr..Akhirnya, aku berjaya menyiapkannyer..inilah hasilnyer..aku sangat happy..

*Bukti aku buat sendiri..tak tipu tau..hehehhe

**Syazani (anak abg aku). My assistant. Tolong guntingkan bunga. hehehe

**Yang ni utk flower girl

24 comments:

ACHAIR'S COLLECTIONS said...

quite detail story....hehehhhe....very nice n sweet pomander ball....:)

iryani said...

:) thanks sayang..

dialicious said...

cantikkknyee pomander ball u buat..murahnye beli kt nilai ek?yg saya tgk mostly ball tu almost rm5-rm7.kalo bunga tu x jmpe lak yg xde tangkai camni..i jmpe yg sekuntum2 ..dlm rm8 satu.akhirnye x berhasillaaa pomanderku..huhuhu

iryani said...

dialicious : tahnks visit my blog. ball tu beli kat sin yin semua house..i dpt info dr sakuramankai http://brideinmaking.blogspot.com/..bunga tu pun dr blog dia gak infonyer..kat city one plaza sblh semua house..bunga tu dawainyer panjang..i potong then cucuk kat ball tu..tgh rajin n semangat kena siapkan, dh malas esok2 sure tak jd..dh lama nk buat, tp ball tu susah nak jumpa..yg mcm rumput tu beli kat nilai..heheheh..

dialicious said...

ic..thank u very much dear for both info..hehe.bestnye ur info..rugi u x kawin dulu dr i..senang curi ur idea jek!haha

iryani said...

dialicious : hheheh..rugi lak i kalau kawin dulu..takleh curi info dr u..heheheh..actually i rajin gak baca blog u (almost everyday :P)..pasal u g jakarta hunting barang2 kawin..i pun pernah g kedai kiki tu..heheheh..

sakuramankai said...

iryani...sukanye tgk pomander awk...i pun wat pomander cam u jgak. suka suka. awk sgt kreatif...

iryani said...

sakuramankai > saya bukan kreatif pun..saje test2..baca kat blog2 lain, then try..hehhehe..

Dayu said...

nak buat gak..nak gantung kat umah
buat hiasan

Dyalycious said...

u...yang bunga rm15 u beli ni kan...byk tak bunga dlm 1 peket ni?

iryani said...

dayu > gud luck..cantik kalau buat hiasan..
dhiya > i beli 5 ball std size, bunga 4 packet..tak cukup utk 5 ball tu bunganya..tak cukup sikit je la..so 1 ball i tak complete..

Dyalycious said...

standard size tu bape diameter ball tu yang? :)

sgt eksaited nak buat pom pom ni..hihihi

iryani said...

hurm..entah ek..dlm 5-6inch diameter kot..

MY said...

suka suka.. mintak izin curi idea ya..

iryani said...

MY > boleh..no problem..sharing is caring kan..heehhe..

miey anna said...

santekk...mintak izin gne idea..tQ for sharing

=)))

farysa said...

nk tnye...
dekat mne eh nk cri pomander ball yg besar2?
kalau nk guna fresh flowers pun kena cucuk pomander ball tu jgk ke?

Kegembiraan yang Ikhlas said...

waaa....cntiknye..!!...singgah n folo ni...:)

NuRuL iZZa said...

cantiknye pomander ball awk..tq buat entry ni..sgt berguna..sy dh mula berangan2 nk ubat pomander ball yg cantek spt awk nye itu...teruja!!!

IRYANI ALIAS said...

farysa > cuba cari kat sinyin semua house..tp kalau nk guna fresh flower takleh guna styrofoam ball, kena guna span basah..
kegembiraan yg ikhlas > boleh.. :)
Nurul Izza > thanks..buat le, mmg best, terasa kepuasan nyer..hehehhe..

ctmz said...

waa..siess sangat canteq.. sy ade buat gak pomander ball ni.. but sy gune crepe paper je.. sbb kat cni ssh nk crk bunga kecik2 tu.. btw, pomander yg sy buat tu mnjadi, n sy sgt puas ht.. tp awk buat lgi canteq.. =)

pape pn, follow blog sy jgak eyk.. thannxx..

Zera Tamhar said...

kt mana nk dapatkan bunga2 tu, murah la 15 je..leh x bg nama kedai & lokasi..hopefully kt kl, thanks, really appreciate.

Zera Tamhar said...

kt ne beli bunga tu, cantik & murah..leh x bgtau nama kedai & lokasinya..thanks.

SI GADIS AYU ADRIANA said...

City one kat mna? yg awk bli bunga comel tu?