13 Aug 2009

AIR ASIA vs FIREFLY AIRLINES

VS


Pernah tak kita terfikir, sejak wujudnya Air Asia (that time Firefly takde lagi) orang yg tak pernah naik flight pun afford untuk fly. Zaman dulu (masa aku kecik2 la) when talking about flight, most of us will think that orang yg kaya je yang afford. Ye lah, that time air fare punyer lah mahal (mungkin bagi org kampung g tak berada mcm aku ni lah)..Kalau dulu org yg betul2 berduit je yg mampu nak naik flight..kalau tak, melancong la kat dlm negara je (g Langkawi pun by land je)..Kalau dpt g airport (bila nak hantar abg2 aku g study oversea) rasa mcm "wow" bangga giler..padahal, sampai airport je and kadang2 bayang flight tu pun tak nampak (mungkin leh nampak time otw, tu pun flight yg dh fly, kecik besar burung je..hehehe)..Ingat lagi first time aku naik Malaysia Airlines pun (Langkawi - KUL je), tu pun sbb ada super saver fare (50% from normal fare)..Tapi sekarang orang dh tak hairan..Turun naik flight tu dh mcm biasa..Dulu kalau nak fly oversea tu, sekampung hantar g airport, sekarang, kadang2 family drop kat departure hall je..pastu pandai2 la check in sendiri..takde sape nak lambai2..hehehhe..Bila aku dh kerja dlm bidang ini (travel line), walaupun aku takde la selalu sgt fly and takde la fly jauh mana pun, rasa nak travel tu dh takde excited sgt. Dulu2 kalau nak travel tu, 2-3 hari sblm dh sibuk packing..Skrg kalau nak travel esok, mlm ni baru terhegeh2 nak packing.. Kadang2 bila tau kena outstation, mula la aku rasa tension..org tgk mmg la mcm best, tp hakikatnyer takde la best mana..penat yg lebihnyer..


Sekarang dh sgt2 convinience. Dh ada mcm2 airlines yang murah2 and affordable. Even 5* airlines pun ada offer specal fare. aku taknak la citer ttg Airlines2 yg canggih2 n mahal2 (Emirates, Etihad, Singapore Airline, Malaysia Airline etc). Kita citer pasal yg murah2 je sudah, yg semua org afford kan. Sbb low cost carrier kat MAlaysia ni pun dh bagus. Dh dpt pengiktirafan international level pun. 2 low cost carrier kat Malaysia ni, Air Asia (AK) dan Firefly (FY) masing2 berlumba2 untuk memberikan yang terbaik untuk pelanggan masing2. Antara 2 ni, aku pun tak dpt nak katakan yg mana terbaik or lebih baik..sbb masing2 ada pro n con nyer, depend pada pendapat masing2. Let me show you what i feel about these 2 airlines through my pass experience:


1. Fare:

Dua2 pun ada offer tambang murah. For early bird booking, we can get fare as cheaper as from RM1 (subject to terms and conditions) kadang2 ada yg offer zero fare.

2. Waive / reduce of surcharge, tax & fee

Ini yang selalu buat aku pening. Kejap naik, kejap turun.

3. Meals on board

Kalau AK, kita boleh beli makanan ikut kegemaran kita (they serve various choice of meals)- Harga meals tidak termasuk di dalam air fare. For FY, we will served with snack & refreshment (time aku naik aritu dia bg fresh orange & muffin) - include dlm air fare.

4. Lokasi Airport

Ini jugak memainkan peranan penting (pada aku la)..Jarak tmpt tinggal dgn airport pun perlu diambil kira. Kalau terlalu jauh, masa perlu diperuntukan untuk perjalanan ke airport je (tak masuk lg kena check sblm kaunter tutup)..so lebih kurang at least 3 jam smlm dh kena depart dr rumah (kalau jarak rumah dgn airport less than 1 hours. Tapi kalau airport tu belakang rumah je, kan ke senang..hehhehe (ada ke rumah belakang airport je?) ..antara LCCT dan Terminal 3 Subang, aku bg kredit kat Terminal 3 la..sbb dkt dgn rumah aku..heheheh..Pastu kalau aku naik cab ke airport pun cost tak lebih dr RM20 (kalau driver tu guna meter la). Kalau ke LCCT mungkin lebih dr RM50 kot. Tp kalau nak jimat boleh la naik bas dr KL Sentral, tp pastikan bertolak awal mungkin 4-5 jam sblm (mana la nak tau kot2 jem ke, bas takde ke, bas mogok ke, apa2 ke kan)..


5. Cabin Crew

Ada sesetengah orang sangat concern ttg ini. Tp pd aku, aku tak kisah. Janji aku selamat sampai. Sbb ada sesetengah org yg regret dgn sikap sesetengah cabin crew yg agak berlagak giler & memilih kasih - layan foreigner baik gilerrr, malaysian dia buat dekkk je (aku tak pernah kena lg la, so far semua steward / stewardes baik2 and vouge2 semua)..


Banyak lg sebenarnye, tapi buat masa skrg tu je yg aku sempat nak taip. Sbb esok aku cuti, so aku nak smbg buat kerja. Nanti tak siap, cuti pun tak tenteram..heheheh..Oklah..Later bila idea dtg mencurah2 and aku free, aku smbg lg ye.

For more details log on to Firefly and Air Asia

5 comments:

SiQaH said...

sy x pnh naik air asia..fireflyz pnhlah..rindunya kat muffin n jus.muffin tu kalau boleh nak mtk dua.tapi xde org mtk lebih pun.hehe.

ehh rumah kita pun dekat dengan terminal 3 subang gak *sbb tu naik fireflyz je, dah ada tu je dulu* hehe

iryani said...

Hehehhe..mintak je..(huhu, tak malu nyer aku)..Aritu naik g Medan dpt 2 muffin - dlm gambar tu..sbb inaugural flight KUL-MES-KUL. So tak penuh and we all conquer satu flight, so stewardes tu kasi 2-3 bijik muffin sorang kat we all.heheh..Ingat lg last time i g Bali (naik Malaysia Airlines), ada my group members siap mintak berkali2 peanuts kat stewardes tu, smp stewardes tu cakap "sorry, dh habis" baru puas hati..pastu ada lak yg mintak peanuts yg lain flavor la..aduhai..mcm2 kerenah..patut la kadang2 tgk muka steward/es tu muka ketat je masing2..hehehhhe..

SiQaH said...

amboi..mmg tahan malu tu mtk byk2..hehe..kdg2 saja je nak kacau steward/es ek..bukan nak sgt pun..

if saya tahu mtk je, sure saya mintak muffin tu lagi..sedap jugak..hehe

iryani said...

hehehhe.. :)

jai.jezz ^.~ said...

tak suker naik air asia kecik + sempit + makanan mahal + pramugari terlebih seksiz T_T... hampeih jerk.. sumpah ah. kalau ader duit lebih better naik MAS.. kalau duit tu dah ciput terpaksa gak la naik air asia..