19 Aug 2009

DIY PROJECT - POMANDER BALL


Hari ni masa aku surfing2, aku ternampak la sesuatu yg dh lama aku nk beli, tp bila aku dh tgk, rasa mcm senang je nak buatnyer..hehehhe..so dgn cergas aku pun turun la ke kedai stationary kat area aku ni..aku cari punyer cari, kat kedai tu takde plak benda tu (crepe paper)..Then aku beli masking tape je la (salah satu bahan nak buat jugak)..Pastu aku pun g lah ke kedai jual barang2 utk party..ada tp dlm bentuk roll. Dan harganya ialah RM9.50 utk 1 roll (dlm 8 feet).. wow..aku baca kat internet kertas tu 50sen je 1 piece..lantak la..aku pun beli je la..semangat punyer pasal, aku beli 2, putih dan pink (ikut warna tema big day aku)..Otw aku balik ofis (dgn hati yg girang sbb dh dpt bahan2 nak buat pomander tu), aku lalu la dpn satu kedai stationary yg lain..tergerak hati lak nak masuk..tu dia..aku nampak kertas tu yg berharga 60sen je..tp 1 piece la. bukan jenis roll mcm au beli tu..alamak, nak sedapkan hati aku pun beli la lg 2 warna putih (dlm hati bengang je, dan berkata dlm hati "beli yg roll td lebih untung kot")..hahahah..em..tunngulah hasilnyer nnt baru tau yg mana lebih worth it (bergantung pd bape byk bunga yg aku leh hasilkan)..Aku merungut pasal ni kat Mr F..Apalagi, aku kena ceramah la dgn dia sbb aku ni jenis gelojoh, taknak survey dulu..main hentam je beli..kalau aku bersabar td, mesti tak jd mcm ni..hahahha..Td aku dh test buat dan aku berjaya buat 4 kuntum bunga ros..huhu..makin semangat aku nak buat..nnt dh siap aku tempek gambar kat sini ek..

**Tak leh nak letak gambar, camera aku kwn aku pinjam dan masih belum dipulangkan..

9 comments:

jai.jezz ^.~ said...

oooww... nak buat bunga apa tu..??? jgn lupa tempek pic yerk..

** lain kali survey dulu.. kan dh jd mcm tu.. saper gak yg rugi.. *aiceh*

iryani said...

Hehehe..konon2 nak buat pomander utk flower girl..(Berangan yg lebih, tah jadi ke tidak..heheheh)..

Tu la, selalu jd mcm ni..jenis tak survey, main hentam je beli apa ada dpn mata..heheheh..

jai.jezz ^.~ said...

eh. yang tu kew yg akak buat... ooww... cantik la... picture tu besorkan la ckit kak.. bleh buat bisnez nih.

iryani said...

hehehhe..tak siap pun lg..tu gambor ambik kat internet..huhu..tp nak buat mcm tu la (konon2 nyer la)..tak tau la jd ke tak, smlm dh buat byk gak la..cuma belum cucuk kat ball dia tu lg je..hehehhe..

ACHAIR'S COLLECTIONS said...

mr.f ceramah ape kat awak??hhehehehe

iryani said...

dia mcm biasa la..membebel..hihihi..tp takpelah..dh siap pun bunga nyer..abis dh kertas smlm saya buat..tinggal cucuk kat ball je..tak sabar nak siapkan nih..hehhehe..

SIQAH said...

tema pink putih, lawa2 :)
nanti ambik gambar tau.
mst comel kat flower girl nanti :)

saya pun selalu gak macam awk..
mai beli je, malas nak survey2 ni..mmg dah biasa jadi cmtu, jumpa yg lagi murah drpd yg sy beli sdgkan kualii, kuantiti sama je..dah perangai camtu, payah btul nak ubah.sebenarnya malas nak g byk2 kedai..hehe..tu yg beli je..hehe

agung touch said...

kak bed here.... nak kawen ker...... kalau pelamin yg kt dlm blog tu rm1500 (fresh flowers) makeup rm400 per section...... kalau ikut pakage u bole jimat lagik.....

iryani said...

saya kawin kat perak la kak bed..susah nak dpt mak andam or wedding planner yg vouge mcm kak bed kat sana (kampung la katakan)..hehhehe..