11 Nov 2009

BAJU




Smlm aku dh settlekan kain2 lace aku yg dh berkurun aku beli tu. Mak aku pun dh bising sbb aku tak hantar2 ke tailor lagi. Luckily Sis Liza (Sis to my housemate) is a good tailor. Mmg best sbb dia siap dtg rumah utk ambik masurement since aku tah bila nak ada masa g jumpa dia. So dh selesai lah bab2 nak menempah baju. Actually ramai kwn2 aku advice sewa je. Aku bukannyer nk poyo2 tempah sendiri, tp aku berpendapat baik aku buat my own dress sbbnyer:

1. Kalau sewa kat butik, mungkin kita akan pakai baju yg dh pernah orang pakai.
2. Baju2 yg disewa kat butik mungkin tak kena saiznyer dgn kita, mmg all butik boleh alter the baju, tp akan jd tak best.
3. Mungkin ada org cakap "butik leh buatkan kita baju baru".Yes. Tapi kita kena tambah RM150 minimum utk baju baru yg at the end jadi hak milik butik.
4. Saiz aku yg kecik, rendah..mungkin tak semua butik ada baju saiz aku.
5. Kalau buat sendiri, kita leh mintak apa fesyen yg kita suka.
6. Buat baju sendiri, kita leh pilih tailor mana kita suka.

Sis Liza ni anak didik pada Benard Chandran and mmg expirience buat baju2 pengantin. Dan most of her sibling's baju kahwin dia yg buat. So i put 100% trust on her. Hope hasilnyer nnt vouge ye...hehhehe..

Note : Baju aku di jangka siap dlm masa sebulan+ (insyaallah by 20 Dec) since all together ada 3 pasang (Nikah, sanding x 2, veil x 3, kasut sepasang) also set tanjak n sampin utk Mr F (3 set).

Kalau ada sape2 yg nak info more about Sis Liza or berniat nak tempah or tgk hasilnyer, leh la contact aku untuk dptkan her contact number ok.

4 comments:

pineappletart76 said...

Iryani, berape ye she charged you? my email munira.sazali@yahoo.com

p/s:i link u ye ^^ suke tgk ur d-i-y s!

iryani said...

Pineappletart76 > hi..thanks visiting my blog. i email you the answer..

elyina said...

hi iryani..
i pn nak tau pasal sis liza tula..
hehe..
email me at lavender_angel53@yahoo.com

thanks ye

keharumanku said...

hi iryani..im very interested on that sis liza..may u quote me the price.. k3harumanku@gmail.com..thanks very much..