8 Feb 2011

DETIK INDAH ITU

Pregnant with GDM bukanlah mudah (itu tanggapan awal aku)..nak ulang alik ke klinik, ambik darah 4 kali sehari (setiap 2minggu) bukanlah sesuatu yg seronok atau indah..fuh! sungguh buat aku tension! sampai lah satu tahap, aku tak ke klinik utk check up..smpkan nurse KK tu call aku, call Mr F dan cari aku smp ke rumah..it was so annoying..aku sgtlah tak suka!! at last, aku menyerah gak..g jugak la ke klinik..aku bukan apa.aku kan jenis tak suka skip keje..bila dah ke klinik tu, seharian lah kat situ..kadang2 sebulan smp 4 kali = 4 hari aku ambik unpaid leave (since aku under probation)..aku bukan kisah sangat pasal unpaid leave tu, tp bila dah asyik skip keje, aku rasa bersalah pulak..dah la baru keje..nanti nak cuti panjang confinement pulak kan..akhirnya aku decide untuk beli glucometer tu so aku leh buat test sendiri anywhere.. sejak dr itu aku rasa mudah skit la..mujurlah that time aku dh masuk 3rd trimester..makin kerap kena g klinik, 2 weeks sekali then every week pulak..

Bila dah ada GDM tu, faham2 je lah..doctor sure cakap mcm2 yg menakutkan aku..nurse pun sama..bila aku pk2 balik, ada betulnyer..tp masa aku buat MGTT tu, reading just 7.9 je (7.8 above dikira GDM)..slack skit je pun..entah2 ada kesilapan masa check or time check tu tak betul means terlalu awal less than 2 hours..tu yg buat reading jd camtu..kalau tak, sure aku bebas GDM..tp biasa la KK, mmg particular tak bertempat kadang2 tu..layan je lah..so sbbkan GDM tu doc kata aku takleh overdue means apa sekalipun kena deliver on time..since due date aku 24 Jan, so be prepare untuk diinduce kalau tak deliver before the date.. so aku pun sentiasa berdoa agar aku deliver awal..berdasarkan pengalaman orang, ramai yg kata anak 1st bersalin awal..

Hari demi hari, aku tak jugak bersalin..sakit jgn cakap la..takde langsung..almost everyday mak aku call tanya update..lawak tul..dah aku tak sakit2 nak buat mcm mana kan..takkan nak teran jugak..hahhah..sehari sebelum aku sepatutnya diinduce, aku bawak mak aku dtg rumah..sbb plannyer, kalau 24 Jan tu aku diinduce and bersalin, lepas discharge we all nak terus balik kampung untuk confinement kat sana..

24 Jan pun menjelma..huhu..pagi tu aku bangun mcm biasa la..sakit ke tanda ke mmg takde langsung..so siap2 nak ke hospital..barang2 keperluan dan barang2 nak balik kampung mmg dah penuh siap2 dlm kete..agak lewat ke hospital sbb pg tu Mr F uruskan hal2 insurance and GL dulu..pastu otw ke hospital siap singgah makan soto dan ice cream baskin robin lagi..huhu..mkn puas2 sebelum berpantang..

Dlm pukul 11 aku pun samapi kat hospital sungai buloh..daftar etc, then tgg turn untuk check up..duduk la bersama2 dgn kawan2 lain yg nak bersalin jugak + dtg check up kat dewan bersalin tu..tgg turn punyer lah lama..mula2 nurse suruh aku tukar kain batik (sbb dtg pakai seluar)..then buat CTG (check jantung baby kot + contraction)..mmg takde contraction langsung..huhu..then consult doctor..dpt doc perempuan..muda..lembut je orangnyer..then dia kata nak seluk..ayo! tu la yg aku tgg2 (takot!!!!!)..dari pengalaman kwn2 dan apa aku baca, seluk2 tu sakit!!! ngilu!!! adoi..bersedia je lah aku..tp bila the time come, owh! inilah rasa seluk2 tu ek..tak rasa apa pun..tak sakit pulak..pelik..mungkin cara doc tu kot..alhamdulillah lepas satu azab..doc kata jln tak bukak langsung pun! adoi..mmg peluang diinduce tu cerah lah..hahahha...

**apa ntah nama benda ni..mula2 doc ambik darah, then kat wad tak guna pun..masa deliver guna untuk masuk air/ubat..leceh + sakit!

Tunggu lagi untuk check dgn pakar pulak, sbb pakar je yg akan decide sama ada nak proceed for inducing..tgg punyer tunggu smp ke petang jugak la baru pakar check aku..seluk lagi!!! kali ni doc perempuan chinese..dia strech tuttt skit bagi bukak jalan katanya..terasa la..tp takde la sakit pun..lepas tu tgg result, dia decide untuk aku masuk wad..tp kena tunggu kalau ada katil kosong kat wad..menunggu lah aku smplah pukul 6 ptg tu..masa tu aku bertiga, sorang lagi ni F, nak kena induce gak sbb dah lebih 6 hari dan sorang lagi I, nak kena cser sbb baby besar more than 4kg..so we all sama2 la jln naik ke wad diiringi sorang nurse..Mr F dan my mum menunggu di atas (wad)..ptg tu duduk kat wad le aku..Mr F dan my mum temankan sampai abis waktu melawat 7.30pm..mlm tu aku tido di wad..dah lama tak dok hospital (last dok hospital masa aku accident time aku darjah 1 dulu, dah lama sgt2!)..aku tak leh tido, baring pun serba tak kena..orang lain sume baring rehat kat katil, aku dok meronda dan tawaf satu wad..pusing2 jalan2 sbb org kata kalau byk berjalan, jln cepat bukak..hurm..mlm tu kat wad doc dah seluk lagi dan cakap baru 1 cm bukak (tu pun sbb pakar tu strech petang td)..dia kata tunggu keputusan doc pakar sorang lagi yang akan dtg melawat at 10pm nnt..tp kemungkinan besar aku kena induce mlm ni gak..ok fine..aku redha je..dlm hati mmg nak sgt baby ni lahir mlm tu gak sbb tak sanggup berlama2an kat hospital..

**Kena pakai tag..huhu..

**Wad 6C

**Peneman setia..Dialah jd kekuatan dan peniup semangat aku..2 mlm Mr F tido kat lobi hospital /dlm kete..thanks sayang..(gambar diambil masa kat wad, time mkn mlm/ptg)


Kul 10 tu doc pun dtg..dia kata, esok je induce..sbb dia taknak aku sakit tgh2 mlm..aku lak, nak kata lega pun tak, risau pun tak..sabor tgg esok je la..mlm tu aku dok tawaf wad lagi..smp la kul 11 lebih..dgn harapan jalan bukak sendiri tanpa induce..dah berkali nurse tegur aku dok pusing2 satu wad, akhirnya aku surrender..balik katil, then tido..tak bape nak lena..asyik terjaga je..Mr F yg tido kat lobi hospital pun sama..sian dia..keep sms aku tanya sakit ke tak..smplah ke pagi..

Pagi tu, lepas breakfast (ada ke bagi susu, nak muntah aku!), sorang doc lelaki dtg..tak check apa pun..dia kata takmo seluk2, sbb jap lg doc pakar dtg, dia yg akan seluk2 and induce..so aku lega..kalau tak, malu weh!!! aku sms Mr F (dia kat bawah takleh naik smp waktu melawat nnt, just leh hantar barang kejap2 je) bgtau pg ni doc lelaki incharge..dia kata takpela..nak wat camner..darurat..hahhaha..dlm kul 10.20 doc pakar (lelaki) dtg + 3 lg doc lelaki lain..check + seluk + induce..dia kata jln mmg tak bukak pun lg..still mcm semalam..penat sudah aku meronda wad, jln tak bukak2 gak..lepas induce (masuk ubat ikut tuttt - tah mcm mana rupa ubatnyer pun ntah) 1 jam takleh turun dr katil..kena baring je..Pg tu ramai gak kena induce..katil sebelah pun + katil depan..berjiran la kita induce2 ek..abis je tempoh rehat 1 jam, aku pun start tawaf wad balik..nurse2 kat situ senyum je tgk aku..ada yg tegur suruh aku jln slow2 skit sbb aku jln laju mcm bukan mcm org nak beranak..hahahah..

Tiba time melawat kul 12 tu, Mr F temankan aku kat wad smp la waktu melawat abis pukul 2 ptg..sembang2 smp Mr F tertido kat kerusi..huhu..masa tu aku takde rasa sakit pun lg..mcm ada contraction, tp mcm acah2 (tah betul ke contraction pun ntah)...

Pukul 4 doc dtg check bukaan..masih 1 cm..adoi..dah induce pun tak bukak2 gak..doc kata nnt lg 6 jam dia akan check semula sama ada perlu 1 dos lagi atau tak..

Pukul 4.30 waktu melawat, Mr F temankan aku lagi smp la pukul 7.30..masa tu F kat katil depan aku tu dh start mengerang kesakitan..dari pukul 4 lebih tu kot dia dh start sakit n nangis2..aku siap g panggilkan nurse mintakkan pain killer utk dia sbb dia nak dan dia dah tak tahan kesakitan..tp aku masih boleh jln2 meronda wad..huhu..dlm hati terdetik gak, bila la aku nak sakit nih..tak sanggup menanti lagi..tak sabar nak tgk baby aku ni lahir..mendengarkan F mengerang kesakitan, buat aku n Mr F seram..mmg nervous dibuatnyer..siap nagis lagi sbb terlalu sakit kot..alamak..mcm tu le sakit nak beranak kot..bila lak turn aku nih..dlm kul 6 lebih tu ada la rasa skit2..tp takdelah kuat..still mcm acah2 jugak..aku masih boleh gelak2 dgr Mr F buat lawak..sabor je lah..Mak aku dok call2 dr rumah..suruh aku minum air zarana + air ayat quran yg dia bekalkan..aku takut nak minum sbb kawan aku ada pesan, jgn minum smp dh betul2 bukak..nnt baby menekan2 nak kuar, tp jln tak bukak, bahaya! aku jd confuse..last2, atas rasa tak sabar, aku ambik skit air tu sapu kat perut + minum seteguk..

Lepas Mr F turun (waktu melawat tamat) contraction mula dtg yg kuat skit..rasa mcm sakit perut..tp aku relax lg..sbb aku rasa mcm tak bape sakit pun..dlm kepala fikir, kalau sakit smp nangis2 mcm F tu, baru la betul2 nak beranak kot..sakit tu pulak dtg kejap2 je..mcm acah2 je..layankan je la..kul 8 tu nurse 2-3 org bergegas dtg check F sbb dia dh menangis2 sakit..nurse check jln dia dh bukak 5..wow! bestnyer..dia dh dekat nak beranak dh tu..nampak nurse suruh dia ready utk turun ke labor room..masa tu aku mula cuak..nape aku tak sakit2 mcm dia lagi..kasi cepat jln bukak..taknak la kena induce 1 dos lagi..karang dh max 3 dos tak jln, sure doc cser aku..adoi..tak mo!!!

Dlm pukul 9 lebih nurse dtg check contraction (CTG)..dia kata contaction aku dh kuat..dia tanya aku rasa sakit tak..aku kata rasa sikit2..dia tanya nak pain killer tak..aku kata taknak sbb tak sakit sangat pun..Pukul 10 doc dtg check bukaan..seluk lg..tiba2 doc kata dh bukak 3cm..yahoooo..happynyer aku..sakit tak rasa, happy je rasa..hahhaa..tp doc kata anak 1st lmbt nak bukak every cm tu..mau smp 12 jam..dia kata, lg 4 jam baru check semula bukaan which is pukul 2am..alamak..lmbt lg le nih..takkan aku takleh nak tido mlm ni nak tgg doc dtg check je nnt..hurm..sabor je la..janji anak aku lahir mlm tu gak sbb aku takmo tido hospital lagi esok..

Lepas je doc check, aku pun cakap kat doc nak g toilet..rasa nak PU..masa tu doc ada kat katil aku lg tgh tulis report..turun je katil, aku tengok aku tompok darah kat cadar..aku fikir ni mesti sbb doc asyik seluk je ni..aku pun cakap la kat doc, dia kata takpe (dgn muka slumber) nnt nurse2 bersihkan..aku pun biarkan je then terus ke toilet..masuk toilet ingatkan nak PU, sekali terus rasa nak BO..teringat pesan kawan aku, jgn teran kuat2 nnt terberanak pulak..hahahha..tiba2 nurse bukak pintu toilet panggil aku..dia tanya aku BO ke..then suruh aku siap2 barang nak turun ke labor room..ait..td baru doc kata tgg lg 4 jam..lantakkan la..ikut je la cakap nurse ni..ambik baju baby then nyrse suruh aku naik wheelchair..ayo! mcm org takde kaki lak rasa..takpela..sesekali syok gak..huhu..sebelum turun labor room, aku smpt call Mr F suruh dia ready kat sana in case aku nak beranak dah nnt..dekat kul 11 mcm tu aku turun labor room..smp je labor room, nurse suruh aku bangun baring kat katil dlm labor room tu..nurse2 lain dok menyembang lagi kat luar..nurse yg tolak aku ke labor room tu kata, biar dia check dulu lmbt lagi ke tak..sekali!!!! dia kata dah bukak abis! dh bukak 10..ayo! cepat2 aku suruh dia panggil Mr F..dia suruh aku call sendiri..aku pun kebetulan bwk hp, aku call je la suruh Mr F masuk bilik 17 tu..nurse tu pun dok jerit2 panggil nurse2 lain..ada sorang nurse ni marah sbb sbb nurse tu suruh aku yg call Mr F..suppose dia yg g panggil..dia kata dia takut tak sempat sbb mcm dah nak beranak sgt aku time tu..Mr F masuk dgn senyuman dan penuh harapan..cewah! nurse pun siap2 apa patut then start suruh aku teran..ayo! sakit tak dtg mcm mana aku nak teran..sakit dtg skit2, tak kuat dan sesekali je..hurm, teran je la walaupun tak sakit..dlm kepala, nak baby kuar je time tu..aku tak rasa apa dah..rasa bengang sbb teran2 tak kuar2..hahahha..Tepat 11.28, last2 teran punyer teran (tah bape kali aku tak ingat) atas sokongan Mr F dan nurse, aku rasa something mcm meluncur licin je kuar..seraya dgr bunyi baby nangis memecah suasana..huhu..selamat sudah..alhamdulillah..Mr F tak henti2 mengucapkan syukur..Lepas nurse cuci baby aku, dia tunjuk jantina then letak kat dada aku..melalak bukan main kuat sbb kesejukan..aku pun menggigil sejuk..aircond bilik tu mcm kat kutub utara..

Then nurse suruh Mr F tgg luar, sbb nak jahit menjahit lak..nurse tu bius (cucuk kat peha)..3 lapis jahit katanya..yg dlm. tgh n luar..yg 2 lapis dlm tak rasa apa la (sbb bius tu kot)..yg kat kulis rasa la jugak..mcm cucuk2..tah bape jahit tah..aku tak rasa dah..yg aku rasa sejuk smp kaki aku menggigil2..nak suruh nurse matikan aircond haruslah tak boleh kan..hahahha..sakit jahit tu tak rasa sbb sejuk sgt2 dah..aku siap cakap kat nurse tu jahit cepat2 sbb aku tak tahan sejuk..nurse tu pulak, jahit slow lak tu..aku dh getar2 kaki time tu..nurse siap kata, jgn getar2 kaki, nnt jahit senget..hahahahah..lepas semua selesai, nurse bg aku tukar baju n kain..baju tadi sure la dh kotor kena darah..

Naik balik wheelchair, ready utk ke wad..siap call Mr F suruh ready tgg kat wad..kebetulan F pun baru lepas melahirkan pukul 10 lebih..so we all naik wad sama2 (naik wheelchair lagi!)..F dpt baby girl gak, tp 2.8kg tak silap..baby aku 2.42 je..walaupun kecik, syukur selamat lahir..janji dia sihat..

**Masa kat wad

Bersalin kat hospital kerajaan bukanlah mcm bersalin hospital swasta..kat sini kita kena berdikari..cewah!..baby kita kena jaga sendiri..takde nurse yang akan jaga or bwk baby kita untuk menyusu or tukar lampin..semua kena buat sendiri okeh! Yg paling best sbb aku bersalin mlm (1128pm)..so sepanjang mlm la aku berjaga..sebab excited baru dapat baby pun ye jugak..sbb risaukan baby pun ye jugak..1st time nak bf kan dia, susu dah la tak bape nak ada..kesian tgk baby gigih nak isap susu..nak bg botol jgn harapla..itu polisi hospital kerajaan..sepanjang mlm aku takleh lelap..dah la badan penat lepas bersalin..tapi aku gagahkan jugak la..baru je nak lelap, baby nak merengek..syukur dia tak menangis kuat..tp bila ada baby lain melalak, dia pun merengek la..mmg tak tenang duk wad..ye la, sepanjang mlm ada je baby nangis..kejap baby sebelah, kejap baby depan..bersahut-sahutan lak tu..adoi! Mr F dok ulang alik mlm tu hantar barang aku (yg tertinggal kat wad sebelum tu) dan tolong2 aku buatkan air (nurse suruh mkn n minum skit bg tenaga sbb td dah abis tenaga meneran)..aku takde la rasa lemah or penat sangat cuma ngantuk je la..

Pagi2 lagi SIL aku dah dtg..kebetulan dia keje mlm, then otw balik dia singgah..ada la teman aku pg tu kat wad..Mr F tak dpt nak naik sbb security tak allow and suruh tgg waktu melawat, kalau nak bg barang, kirim kat security je(SIL aku nurse HKL, so dia slumber naik ke wad sbb pakai uniform so security tak tahan dia)..

Pagi tu aku tak mandi pun..rasa kekok semacam..jln pun nak kepit2..hahahha..payah tul rasanyer..breakfast pun tak smpt sbb dok riba baby n bf kan dia..pagi tu doc dtg melawat..aku mintak discharge hari tu gak sbb dah tak tahan dok wad..bosan seyh! Doc kata suppose tak boleh sbb polisi hospital, lepas bersalin kena stay wad 24 jam at least..so aku bersalin 1128 mlm, paling cepat pun leh discharge 1128mlm ni la..sbb kan mlm, so mesti kena tgg esoknyer kan..aku pun apa lagi..merayu2 la kan doc dan tunjukkan yg aku dah cergas! Doc pun puas hati dgn condition aku..just tgg doc pakar baby je check keadaan baby..kalau baby ok, doc bagi aku discharge hari tu gak tp ptg skit at 7pm..ok le tu! Janji tak kena tido wad lagi..tak larat dah..

Tgh hari tu abg2 aku dtg melawat..bos aku, officemate aku pun dtg..mak aku n Mr F sure la ada..meriah rasa..diaorg lepak2 smp abis waktu melawat..tgh hari tu aku tak lunch pun sbb hospital bg lauk ikan apa ntah..seram lak nak mkn..org pantang ni kena berjaga2..itu takleh mkn, ini tak leh mkn..aku just minum dan mkn ringan2 je..tak lalu pun nak mkn nasi...

Waktu melawat ptg tu, Mr F n mak aku temankan..sambil tu Mr F berkemas2 utk discharge..tak lama pastu, SIL aku dtg..lepas selesai proses discharge (punyer la lama tgg nurse settlekan bil etc) aku pun berangkat meninggalkan wad 6D..good bye..

Overall, Hospital Sungai Buloh mmg tip top la..bil aku 2 mlm kat wad + charge rawatan pun just RM54 je..tu pun company Mr F yg cover..layanan tip top..nurse2 kat wad baik2 belaka especially wad 6C (wad 6D kureng skit)..dok wad kelas 3 tp mmg selesa(nasib baik tak request kelas 2, sbb aku tak tahan aircond..huhu)..lagipun wad kelas 3 nurse kerap ronda and dekat nak panggil nurse..kelas 2 agak jauh dari kaunter nurse..Security pun tip top..nak bwk baby keluar lepas discharge tu pun 2-3 kali kena sign la hape la..mmg ketat..utk mengelakkan org bwk lari baby or apa2 je la yg tak elok (nauzubillah)..Cuma waiting time kat dewan bersalin masa nak check up je yg meletihkan..biasa la..hospital kerajaan mmg ramai org..Tp syukur aku takde pulak kena mcm org lain yg lepas bersalin dok berjam2 kat labor room sbb wad penuh..kalau kena mcm tu, sure kuar wad aku demam sbb tak tahan aircond..hahahha...Doc pun baik2..Alhamdulillah aku lalui semuanya dengan pantas (sakit pun kejap sgt2 sampai mcm tak rasa)..Tahun depan boleh beranak lagi??? Oh tidak!!! Serik mmg tak la..tp tak larat nak berulang alik ke klinik utk check up..mintak izin Mr F nak rehat 2-3 tahun ye sayang..hehehhe...

So pada kawan2 yg bakal melahirkan tu, jgn la dgr kata2 org sekeliling yg beranak tu sakit mcm nak mati ke hape ke..jgn nervous2..sakit bersalin tu takde la sesakit yg digambarkan..yg penting tau teknik2 bernafas bila contraction dtg..tarik nafas panjang bila contraction (teknik bernafas masa nak push, beria aku baca n hafal, masuk labor room lupa terus! Hahahha)..insyaallah tak rasa apa2 pun..rasa mcm nak BO je..hehehhe..banyakkan berdoa, ayat kursi, surah 3 kul jgn lekang dari mulut..insyaallah Allah sentiasa memberi pertolongan..

6 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

wow...long n3...he3...ape2 pn, sy feel lega sket after bce ur n3...xmau takut2 dh...uhu... :)

nadeera said...

:-) suka baca entry nie..sbb leh jadikan panduan tuk saya..saya pun GDm yg bacaannyer aderlah 7.8 bila minum air gula dan di paksa untuk ke klinik 2 minggu sekali..huhuhu sgt la tidak suka apabila kena ambik time off..

alhamdulillah,rezeki kamu di permudahkan..semoga saya juga seperti awak..so kalau tak bersalin 23.2 nie,saya pun kena la serah diri..:-) selamat berpantang k..

IRYANI ALIAS said...

Mrs Engineer > hehehe..saya pun kwn2 ramai takutkan..tp alhamdulillah..apa yg diaorg takutkan tu dongengan belaka..mungkin rezeki saya..syukur pd Allah..So jgn risau2 ok..slumber je..hehehhe..
Nadeera > 7,8 je..border tu..takyah risau la..nak g klinik buat bsp mmg leceh kan..saya beli je glucometer tu..jgn risay2..dh tak lama lagi tu..gudluck..jgn risau2..induce tu tak sakit pun (sbb ada org kata sakit lebih dr sakit normal)..anyway, thanks drop by..

nadeera said...

iryani:saya pun beli sendiri alat tuk check darah tu..mmg tak la kan nak g klinik 4 kali sehari..n 2 minggu sekali.. :-) isnyaallah semoga d permudahkan segalanyer..amin..

zaf-neza said...

salam
sangat best baca post ni..
menarik pengalaman awak deliver.
congrate yea..pengalaman saya lain plak..=) sama2 la kita berpantang yea..

IRYANI ALIAS said...

nadeera > ye la kan..tak kuasa nak g klinik berkali2..kalau siang leh g gov free, kalau mlm kena g pvt..farmasi mlm2 takleh pulak..leceh..baik beli kan..huhu..
zaf-neza > thanks drop by..lain org lain pengalaman kan..tp akan jd memori indah dlm hidup kita..selamat berpantang jugak..