17 Mar 2010

BUNGA OH BUNGA

Semalam dh abiskan entry2 kisah2 indah..(ada lg kisah2 indah tak sempat nak update ie honeymoon etc)..hari ni nak citer kisah panasss plak..al kisah bunga..bunga yg sepatutnya aku jdkan deco utk hantaran dan meja makan beradap..Aku dari mula dah plan nak order fresh flower..cari punya cari jumpa la satu website nih..lega hati..sbb masa bertunang tu aku order kat pasar je..tp this time memikirkan time majlis aku tu nnt is chinese new year, aku berpendapat sure aunty jual bunga tu tak berniaga..aku ada gak pergi kat kedai bunga kat rumah aku (kampung) tp amoi tu kata bunga fresh cameron highland susah nak dpt sbb CNY n Valentine day + lori mungkin tak jln time CNY..dia suggest aku order bunga import dr taiwan or something..harga for sure la meletup2..so aku batalkan aje niat nak order kat amoi tu..last2 aku order kat website yg aku jumpa tu..bunga dr cameron..mula2 aku tak yakin leh dpt..tp "dia" yakinkan aku leh dpt..cuma agak mahal..and i am willing to pay..1st quote, harga biasa..2nd qoute harga mahal sbb harga bunga naik due to CNY + valentine..aku tak kisah..aku bayar je..dan seperti dijanjikan, bunga akan di pos by bus from cameron highland (since rumah aku dkt je dgn cameron) pada hari khamis ptg or jumaat pg paling lewat..sbb aku dh kata nak guna bunga jumaat tgh hari sbb aku nikah mlm n nak kena deco hantaran tu ptg jumaat tu..dah la aku buat deco sendiri..kena la sedia awal..pengantin kan bz..hehehe..tp tgg punye tgg, khamis ptg takde..aku sms "dia" tu dan tanya.."dia" kata jumaat pg sbb tak smpt hantar ptg tu..aku pun lega la..ok la lagi..masih smpt..jumaat pg tgg punyer tgg takde jugak..aku call tanya..yes "dia" pick up the phone..but with a lot of gangguan..cakap pun terhenti2..kejap2 ada budak bising2 kat blkg la etc..aku jadi agak risau..tp aku still cool..taknak spoil my mood..kang x dpt terus bunga tu lagi susah kan?? hehehhe..so "dia" kata takde pulak bas pagi dr cameron..dia akan pos bas tgh hari..ok lah..aku agreed (tak agree pun nak wat camner lg, terpaksa agree la)..sbb "dia" kata bas tu akan smp dlm pukul 2..so aku fikir aku masih ada masa nak deco..tiba tgh hari hati aku makin tak sedap..aku call2 "dia" tak angkat lak..aku sms..tanya dh pos ke blm..nak tgg reply punyerlah payah..aku dh mula menggelabah..last2 dia reply kata bunga tak dpt lak lg..tgh hari baru dpt..aduhhhhhhhhh!!!!! jgn buat giler!!!! aku makin kaget lah..macam nak pecah otak aku ni pk mcm mana nak dpt bunga tu n mcm mana kalau tak dpt terus!!!! aku dh terfikir nak drive g cameron ambik bunga tu..tp ingat mak aku kasi ke???jgn buat hal..mlm ni nak nikah..aku mcm nak nangis pun ada..aku sms "dia" tanya betul2 ada ke tak bunga tu..kalau dia terus main2 mcm ni, aku nak cxl je bunga tu..tp masalahnyer aku dh BAYAR!!! hish!!! "dia" kata jgn risau..bunga sure dpt..cuma lmbt..mana leh tak RISAU!!! giler ke hape..tgh hari tu aku dh tak senang duduk..makcik2 dh mula tanya, mana hantaran? dh siap ke belum? lagi la aku jadi panik!!! aku dh terfikir nak g je beli bunga artificial..tp kat mana??!! kampung aku ni ada 2 je kedai bunga..tu pun bunga2 old fashion je..aduhhhh!!! aku teringat aunty jual bunga kat pasar tu..aku tak kira, nak kacau aunty tu..lantak la dia tgh sibuk nak beraya ke hape ke..luckily anak aunty tu ex-schoolmate aku masa sekolah..aku call kwn aku tu mintak hp no mak dia (aku ada save masa beli bunga bertunang tu, tp gone lepas hp aku rosak)..dpt je aku terus call..uncle yg angkat (laki dia la)..aku tanya ada bunga tak..uncle kata ada..aku kata aku nk dtg umah beli bunga..uncle tu kata dia kat pasar lg n dh nak balik rumah..aku pun terus pecut ke rumah uncle bunga tu..smp je uncle tu blm smp lagi..aunty bunga je ada..ada la beberapa ikat bunga kat rumah dia..tp aku cari kaler putih takde lak..yg ada merah and kuning..so aunty suruh aku tgg laki dia smp dr pasar..sbb kan aku ni tgh menggelabah n tak sabar, aku cakap, aku nak g pasar je cari uncle tu..otw ke pasar, aku selisih dgn uncle tu..aku pun pecut la patah balik..smp je umah aunty tu, blm sempat uncle tu kuarkan bunga dr kete dia, aku dh serbu..pilih2 bunga kekwa putih (kekwa je ada, bunga lain upon request and kena order), cari2 warna pink takde pulak..kuning and maroon je banyak..luckily ada button mum warna purple..so aku plan mix the 2 colour..lari tema la hantaran aku..lantakla..janji ada bunga..aku pun citer la serba sedikit kisah bunga aku yg tak smp2 tu..aunty tu dgn baik hati menghadiahkan bunga2 tu kat aku dlm erti kata lain bunga2 tu is FREE!!! heheheh..sbb dia kata dia tak dpt nak attaend wedding aku sbb bz for CNY..Thanks alot aunty & uncle bunga..kalau aku tau jd begini, baik aku order je kat aunty tu..dan what make me shock is, harga bunga tu tak mahal pun..normal price walaupun CNY..what??!!!! then nape lah aku pegi order bunga dgn harga berganda2 tu?? bodoh nyer aku!!!! (sambil tampar muka sendiri kuat2..acah je)..nak tau bape harga bunga kekwa kat auty tu (kalau beli la) RM1 utk 3 tangkai..dan nak tau bape lak aku beli kat "dia" tu?? RM25 utk 10 tangkai..jd setangkai bape tu??? kira la sendiri..mana aku tak panas..RM25 tu tak masuk transportation okeh!!! so dgn hati sedikit lega (tp still marah berapi2 kat "dia") aku balik dan kelam kabut deco hantaran aku..lega hantaran aku siap on time walaupun aku sgt2 tak puas hati..sbb tu je bunga yg ada..sangat sedih..nak nangis tapi simpan dulu..taknak spoil mood nak kawin..Tuhan je yg tau betapa bengang nyer aku kala itu..Ptg tu aku sms lagi tanya bunga aku..takkan nak buat senyap lak kan..duit dh bayar okeh.."dia" kata dia dh pos bas pukul 4..kul 6 dijangka smp..aku pun susuh la abg aku g tgg kat bus station..tgg punyer tunggu, pukul 7+ baru bas tu smp..bayangkan kalau aku tgg bunga tu jugak utk hantaran aku..apa jd????!!!%^&@#56$&*..mula la nak mengamuk nih..hish!!!!

Ni detail order bunga aku..list harga:

(1 bld = 20 batang for kekwa, 20 tangkai baby breath, 20 tangkai carnation spray,20 kuntum for carnation)

Carnation

Dark Pink x 1
RM28.00

Merah x 1
RM28.00

Kuning x 1
RM28.00

Chrysanthemum (A)

Putih x 1
RM25.00

Pink x 1
RM25.00

Loose Flower
Rose x 1 kg
RM20.00

Baby Breath x 1
RM35.00

Carnation Spray

Dark Pink x 2
RM25.00

Transpotation and box charge
RM10.00

TOTAL : RM249

Tapi apa yang aku dapat? Carnation kuning and pink mmg aku tak dpt..so ganti dgn rose..ok la tak kisah..crysentimum aku dpt putih je..pink tak dpt pun..putih je satu ikat..pastu loose flower roses tak dpt ganti dgn kekwa loose flower..dh la kekwa je, takkan sama harga gak kan dgn rose nyer lose? sekilo tu byk tak agak2, aku tgk yg aku dpt seplastik kecik je..baby breath tak dpt jugak, tukar dgn peacok putih..tak cukup jumpah tangkai gak..bayangkan leh deco 3 bunga tangan je..banyak mana tu? and peacock dgn baby breath sama harga ke? setahu aku peacock jauh lebih murah.carnation spray aku dpt..tp tak cukup per bld gak..aku mmg tension giler..aku sms "dia" cakap tak cukup..dia kata tu je yg aku order..pastu suruh aku bgtau je apa tak cukup..tak lak cakap nak ganti ke hape..aku sedikit kecewa (weh..BANYAK sebenarnya!!!!)..tp sbbkan bz dgn majlis aku, aku let it be je..malas nak kecoh time tu..smp bunga utk deco meja makan beradap aku pun, kazen aku g beli lain kat pasar..tension ke tak kalau korang jd aku???!!! grrrrrrrrrr!!!!

Ni bukti aku dh bayar bunga tu spt yg di quote kan:

Amount:
RM249.00
Status: SuccessfulReference number: 1367157625Transaction date: 28 Jan 2010Transaction time: 14:04:04
From Account
162759032200 WSA
To 3rd Party Account Number:
506043219047
Account Holder Name:

Recipient email:

Effective date:
Today
Description of transaction:
FLOWER 11 FEB

Account holder tu aku delete..taknak mengaibkan sesiapa..Sendiri mau ingat la..

Aku bgtau ni bukan apa..taknak org lain rasa apa yg aku rasa..sbb pd aku pengantin tak patut rasa apa yg aku rasa..pengantin patut rasa happy dan relax utk bersedia dihari bersejarah..betul tak?? Aku taknak mintak ganti rugi pun (mungkin org lain mintak kot) sbb pd aku benda dh lepas, biarlah lepas..semoga jd pengajaran pada aku n org lain especially bride to be lain supaya berhati2 bila beli barang online..

Sorry tak sempat nak snap gambar bunga2 yg aku dpt tu..kelam kabut dgn preparation majlis sbb time bunga tu smp aku tgh sibuk makeup..

13 comments:

BuNGaKRiSTaL said...

awak.. ngerinyaaa... mcm tau je order kat sape nih.. erm.. actually saya ada t'fikir gak nk order bunga kat 'dia'ni... tp dah baca pngalaman awak, kn kna fikir 2, 3 kali gak ni...

anyway, congates on your wedding... and thanks 4 sharing da info... =)

iryani said...

bungakristal > tu la..saya pun kalau boleh taknak la aibkan sesiapa..tp agak terkilan atas apa yg terjadi..anyway, thanks ek.. :)

momguess said...

omg!!!
akk pon ader order dari die ni gak
for my weding dis coming nov
mcm gerun jer bunyik yer
npk nyer akk kena ader stanby suplier yg lain
thnks for the info dear
n slamat pgantin baru

chenta said...

hai..=) saya ni baru je lagi baca blog ni..and tak penah tinggal komen pun,silent reader je.tapi lepas baca entry ni saya rasa macam "urghhhh" geramnya kat "dia"!!

saya rasa awak patut reveal jer nama/website "dia" tu dalam blog ni.bukan tujuan mengaibkan tapi tujuannya jangan lepas ni lagi ramai yang terkena/biar B2B yg lain lebih hati2 bila nak buat any business dengan dia.

lagipun awak, bukan sekali dua benda ni jadi pada B2B. vendors lain pun ada yang suka amik kesempatan.tapi syukurla pada B2B yg lain sbb mangsa-mangsa tu reveal vendor dlm blog so boleh elak.

ni cuma pandangan saya..=) sebab kalau saya, bukan setakat reveal..saya akan minta dia pulangkan duit sebab tak ikut perjanjian sebelum ni.

sabar eh, and congratz!!

Cik Belle said...

rasenye ade satu je website yang jual bunga dari cameron.. oh my, kesiannyer u.. bace ur entry, rase macam nak nangis.. sedih betul..

iryani said...

Cik Belle > Thanks..i lg sedih..tp taknak spoil mood happy nak kawin kan..heheh..so i just ignore n concentrate on my majlis..dh la harga bunga tu mahal, dpt tak cukup lak tu..bayangkan kekwa kat aunty bunga tu RM1 utk 3 tangkai..but she charge me rm25 utk 20 tangkai = RM1.25 setangkai..RM25 tu i leh dpt 75 tangkai tu..aduh..kenapa la dia buat mcm ni..i taknak org lain terkena..

iryani said...

Chenta > mmg i rasa nak reveal je sape..sbb i marah sgt2 dgn dia..tp i rasa ramai dh tau kot..kalau ada sape2 nak tau sb betul2 tak tau, text me, i will let them know..iryani_iryani@yahoo.com..

iryani said...

Momguess > akak just be carefull ek.. :) i taknak org lain kna apa yg i kena..

Anyway, thanks to all yg bersimpati..i just want all B2B to aware and tak terkana mcm apa yg i kena.. :(

momguess said...

dear...
akk ader buat n3 pasal ni
akk link kan kat n3 u k
sory 4 late infom

~ thalhazlin ~ said...

dear, huhu. kecian nya. tak pelah. since awak tak nak panjangkan cerita neh, kita doakan jelah agar si vendor tuh dapat balasan setimpal. huhu. neway, congrats on ur wedding ya!

iryani said...

momguess > thanks..i dah baca..hope org lain tak terkena..
thalhazlin > Biar Tuhan je yg balas..thanks..

PurPLe LaDy said...

hello iryani,
oh god, teruknye vendor tue.i br je nak order fresh petals dr cameron ni for my wedding tp after baca you nye story ni tkt plak.can you share which vendor is that? mail me okey-miftahulaifa@gmail.com.

iryani said...

i email u ok..