14 Jun 2010

NO APETITE

Hari ni SIL masak laksa..fuh..my fav tu..tp aku takde selera nak mkn..tekak aku pahit..nak telan sikit pun tak mampu..sbbkan teringin sgt, aku ambik lah jugak semangkuk kecik nak rasa..sedap..tp takleh nak telan..takde selera walaupun perut aku tersangatlah lapar sbb dr smlm aku tak mkn langsung..adoi..letih jugak mcm ni..Ya Allah, berilah aku kekuatan untuk hadapi keadaan ni..Mak aku call dr kampung..remind aku makan even sikit pun..dia kata kena paksa jugak mkn..tp aku mmg tak boleh..bukan aku tak cuba..aku tak mampu nak lawan..Tolonglah bg aku idea mcm mana nak kembalikan selera mkn or apa patut aku mkn dikala waktu ini sbb nasik mmg aku takleh pandang dah..aku cuma boleh mkn tomyam (tu pun 2-3 hari ni tomyam tekak aku dh reject)..apa yg aku bleh mkn lg..aritu konon2 beli susu anmum..tp 3 hari je kot aku minum..lepas dr itu, bayangkan susu tu pun aku dh nak termuntah..and even susu segar yg lain (sedangkan sblm ni aku mmg peminat tegar segala jenis susu termasuk yg plain)..skrg tak kira la susu tu sejuk ke hape ke, aku dh tak lalu..aku takut aku takde zat je sbb waktu2 mcm ni aku perlukan byk zat n vitamin..tp dr mana aku nk dpt sume tu kalau mkn pun tak lalu..aku cuma mampu minum fruit juice je..hope keadaan ni cepat reda sbb aku nak kembali cergas mcm dulu..mkn whatever i like..

4 comments:

* uMieCuiE * said...

salam mommy 2 be!! congrats!! welcome 2 da club! take care tau... kite dulu 2nd baby pon cam tu gak, tapi cuba jg cari benda makan yg boleh dimakan, last2 suka mkn sayur! klu boleh tiap2 hari nk salad..haha~pas tu suke benar pekena roti canai dgn kuah kari...sampai besalin menu yg sama je...So awak pon kene cepat2 carik makanan yg boleh diterima tekak tau, cian baby nnti :) take care hunny!

IRYANI ALIAS said...

salam cuie..thanks babe..at the moment mmg tak tau nk mkn apa..rasa nak minum air buah je..longan, peach etc..yg lain2 mmg tak lalu..hurm..salad ek..mcm menarik je..nnt nak try lah..heheeh..thanks for the advice..

harzharun said...

owh dear...preggy?...kene tukar u ke list hot mommy dah ni....

btw, cuba mkn ek...demi kesihatan u..demi anak...i xreti nak nasihat lebih2 sbb xde pengalaman..

IRYANI ALIAS said...

harz > thanks dear..i pun dh tak tau nak buat mcm mana..my mum hari2 call ramind i mkn..tp nak wat camner..dh tekak ni takleh terima apa2 makanan..payah sungguh..nak paksa pun dh tak berdaya..