16 Aug 2010

BILA TANG NAK BUKA PUASA

Adoi..bila smp tang tu yg buat aku blurr..bukan apa, blurr nak pk apa nak masak..sampaikan aku buat list apa nak masak..tp kalau ada list pun, kadang2 tak ikut gak..buatnyer tiba2 teringin mkn benda lain..penat tul nak perah otak nak masak..nak masak nyer senang, nak pk nyer susah..Hari ni pun aku masih blurr n tercari2 apa menu menarik..beli lauk di bazar ramadhan bukanlah cara aku (kecuali terpaksa)..sbb end up lauk2 tu ke tong sampah nnt..biasalah, bulan2 puasa ni mula la muncul peniaga2 bermusim yg tak bertauliah dlm bidang masakan..tambah lak masak takleh rasa..pastu masak pun main hentam je..nak untung nyer pasal, kuih buah melaka tepung tebal 5 inci, air gula setitik je..sape tak sakit hati kalau beli..tambah sakit hati, smp kat rumah bukak plastik, kelapanyer dh basi..tak ke membazir duit..sbb tu aku kalau buleh elak beli, aku takkan beli..tp kalau dh teringin kuih pelik2 tu, tak kuasa lak aku nak buat..mana le sempat..balik keje smp umah dh kul 5..2 jam nak masak lauk n kuih sempat la kalau teror..kalau amatur mcm aku, harapan tinggal harapan la..hahahha...hurm, pok pek punyer pok pek, menu ptg ni idea tak dtg2 lg..huhu..oklah, nak g google menu jap..bye2, dan selamat berbuka..

Note : Hari ni dah 6 Ramadhan..


**Gambar sekadar hiasan. Anak buah aku Afiff Hilmie, makan kerang mcm makan kacang. Senang dpt anak mcm ni..rebus kerang je la aku..huhu..

2 comments:

~ thalhazlin ~ said...

betul tu iryani. kat bazar tu nasib-nasib la. ada yang sedap, tapi banyak yang nampak sedap, tapi rasa tak sedap. uhu.
bestnya yani dpt msk untuk buka.kalau kite kat sini diconsider "bujang", kenelah beli je. nak masak pun simple2 je,makan sorang. hee

IRYANI ALIAS said...

Thalhazlin > tu la..kite dah terkena aritu..beli asam pedas, rasa ntah apa2, dgn cili x masak..tobat dh..skrg kalau beli pun kuih je, air pun Mr hubby buat sendiri (dia ambik kontrak buat air sepanjang ramadhan)..hehehhe..bujang senang le..tp kalau ada mr hubby lg best kan..thn depan masih ada..kan..hehhehe..selamat berpuasa.. :)