1 Sep 2010

RAYA OH RAYA

Raya..mmg best..tp bg org2 yg dah berumur mcm aku ni (berumur sgt ke?), raya dh tak bape nak best la..kalau budak2 dulu mmg best..sbb raya, budak2 lah akan jd jutawan (kalau dok Indonesia la..heheheh)..leh collect duit raya, main bunga api smp lewat malam (time raya je la mak nak kasi main kat luar mlm2), pakai baju cantik2 (mak aku biasanyer akan belikan aku baju kurung 2 pasang dan baju lain2 utk beraya seminggu, tiap2 ari lain2 baju okeh!)..tp skrg, nak beli baju, pk la nak cari duit sendiri..bukan tu je, nak kena pk, nak bg budak2 duit raya (dulu kecik2 collect je, skrg dh besar, kena collect dr budak2 lak)..hahahha..hadoi..tu lah hakikat raya..indah utk kanak2, tak bape nak indah buat org dewasa..hahahah..yg best 1 je, sbb cuti, itu pun kalau nasib baik dpt cuti, ada gak yg beraya kat tempat keje..raya thn ni aku mcm kurang semangat la (kecuali bila pk lama kat kg nnt)..

Hari ni dh 22 Ramadhan..baju raya pun aku blm ada lagi boleh? lepas kain hantaran kawin aku yg konon2 aku tempah nak wat pakai raya mengalami masalah teknikal..so secara rasminyer aku takde baju rayalah tahun ni..sbb dh takde mood nak beli..nak tempah, tailor mana yg nak?? Mr F ajak aku g beli baju dh siap..dh merata aku cari, dah berpuluh mall aku redah, tak jugak jumpa yg berkenan di hati..maklumlah..nak pakai baju kurung (mmg boleh lg) tp dh tak selesa (walaupun tummy aku ni tak nampak lg) tp bila kena pakai kain atas pusat, rimas lak aku..plan nak cari jubah yg moden2 sket, tp tak jumpa yg berkenan..kalau dh jumpa yg berkenan lak, over the budget pulak (kalau dah smp rm400 sehelai, baik lupakan je)..

Kuih raya, mmg lah aku tak pernah reti nak buat (takde bakat)..so aku tempah skit kat kwn and selebihnyer tunjuk2 je..mmg camtu pun tiap2 tahun..cuma tahun ni kena beli lebih skit sbb nak bwk blk utk 2 rumah..maklumlah dah ada 2 family..

Raya tahun ni aku nak rehat2 kat rumah je lah (konon!)..nak habiskan masa tgk tv..huhu..

Luckily kg aku n kg Mr F cuma +- 20 minit perjalanan je..so takde masalah bg kami nak tentukan giliran blk kg..mana2 pun sama..pg sana ptg sini..takde masalah..sbb dekat sgt2..itu untungnyer kalau kawin org sedaerah..hehehhe..

Raya tahun ni bakal meriah sbb tahun ni semue adik2 beradik aku dh reshuffle giliran masing2 agar sume dpt beraya (1st raya) di rumah mak aku di Tapah..tp tak bermakna raya akan dtg mak aku beraya sorang, sbb aku n abg aku yg sulong, kawin dgn org sedaerah..so we all akan sentiasa ada dekat ngan mak aku termasuk adik aku yg masih bujang..

Misi terakhir sblm balik kampung rabu depan, aku nak ke jln TAR (konon2 thn ni taknak jejak, akhirnya tewas juga) utk cari baju raya dan apa2 yg blm cukup..ala kadar saja..sbb yg penting, duit raya utk anak buah aku nnt..huhu..

Tak sabar nak balik kampung..

1 comment:

adlyn833 said...

aku nk g TAR jumaat ni.nk cari bj raya.kalo ada yg berkenan.kalo xde,xyh.hahah..jgn lupa sediakan duit raya utk aku tau.hehehhe...jgn lupa raya umah aku nnti.kalo ko x dtg memang saja la kan.hahhaha