27 Sep 2010

23 weeks pregnant

Hi blog & bloggers..lama sungguh tak update..bukan berhabuk je, malah dah nak berkulat..hehheheh....tambahan pulak sibuk kala raya, balik kampung je dah seminggu lebih, the best thing, baru sehari start keje after raya, aku sambung lagi cuti 2 minggu (cuti suka hati)..hehheheh..

Ni nak citer pasal 23 weeks pregnant..eventhough dh 23 minggu, aku baru nak terhegeh2 buat kad merah (kad klinik gomen)..ikut hati mmg taknak buat..nak check up kat private je..tp bila byk cakap2 yg suruh gak aku pegi buat kad tu, aku akur je la..walaupun aku mmg agak prejudis dgn klinik gomen ni..tau2 je la kan..mmg la free of charge, tp waiting time tu yg tak lalu tu..penantian satu penyeksaan..

Last wednesday aku dah ke klinik gomen kat Taman Medan (nearest to my house) nak buat kad tu..aku smp dlm kul 7.50 la..masa tu org punyer lah ramai..macam nak runtuh dah aku tgk klinik tu..sesak yg amat..mcm ada konsert jom heboh (aku x pernah g pun konsert jom heboh)..bila aku g kaunter ambik no giliran, nurse tu tanya, "nak check apa"..aku kata nak buat kad merah pregnant..dia tanya bape bulan..aku taknak la cakap 5 bulan..kang tak pasal2 dia pok pek kat situ..aku kata, tak tau je..hahhaha..pastu dia suruh aku tulis nama aku kat satu paper kecik, alamat n no tel..then dia suruh aku tgg..tgg dlm 5 minit, dia call nama aku..then dia cakap "hari ni takleh nak buat. tak smpt, sbb ramai"..uiks..baru kul 8 kot dah kata mcm tu..bukannyer dah pukul 4.30ptg..hurm..layankan je..dia kata lg "saya daftarkan awak dulu, nnt dtg blk, saya bg awak satu date"..aku pun cakap ok je..lepas dia registerkan aku, dia bg aku satu slip like bar code n suruh aku dtg balik next monday at 8am..then aku pun balik...

Tibalah hari yg sepatutnyer..aku pg2 dh bgn nak ke klinik..mr F siap ambik cuti..thanks sayang..kalau tak sure aku terhegeh2 nak tahan cab lagi..harus lah smp klinik lmbt..hurm, pg tu aku smp klinik dlm pukul 7.35am..agak cemerlang..tp mmglah menyeksakan..pg2 buta dah dok melangut kat klinik..layankan je la..smp je aku terus g ambik no giliran n bg bar code registration tu..nurse kat kaunter tu bg aku kad warna merah utk isi particular n no giliran..lepas isi, letak blk dlm bakul giliran dia..aku tgk tak ikut giliran pun..sape letak kad dulu, no dia akan dipanggil dulu..no tu bukan la giliran, tp just no utk penggilan menggantikan nama..sabor je la..then aku tgg agak lama (mmg lama!)..lepas 1 jam (pukul 9am) baru la ada nurse panggil nama aku utk timbang berat n ukur ketinggian..huhu..berat gak aku..45kg (harus berdiet ni)...tinggi lak 148cm..rendah je aku ni..lepas timbang, duduk balik..tunggu lg lebih kurang 10 minit..smpt la aku minum skit (Mr F g beli air teh panas n kuih utk alas perut)..then nurse lain lak panggil utk check tekanan darah..alhamdulillah..tekanan darah ok (menurut kata nurse tu la)..then nurse tu explain, "after this u ke kaunter 18 lak, ambik air kencing n darah sikit utk HIV test, then proceed ke kaunter 20 utk ambik daran byk ni (sambil bg aku satu small silinder bertutup)"..nurse tu sgt baik..aku ni dah le 1st time dtg, aku saje la tanya 2-3 kali konon tak faham, then tanya apa lg nak test hari ni..dia pun explain dgn penuh sabar n santun (credit to that nurse - Ms ke Mrs aku tak tau, Ailisyia kot nama dia..tak bape ingat, chinese look, sarawakian or sabahan maybe)..so far, pengalaman masih ok except for waiting time..then aku terus g kaunter 18 spt disuruh..smp kat situ, kena letak kad merah tu dlm bakul..nurse kat situ lak bg aku satu paper cup utk urine test..then tgg lg..lama gak la..10 minutes mcm tu kot..aku pun tak tgk jam dah time ni..kang hati sakit..hahahha..then bila no giliran aku dipanggil, aku pun g balik kaunter 18 tu..utk cucuk jari skit, for HIV test..then siap..proceed ke kaunter 20 lak..aku dgn slumber terus masuk bilik 20 tu..then nurse kat dlm tu kata, letak kad merah kat bakul dpn bilik n tgg no giliran dipanggil..mak ai..tunggu lg? layankan je la..smpt la aku minum2 lg, mkn kuih..lama gak kali ni..15-20 minit kot..then bila no aku dipanggil, aku masuk bilik nurse tu..bg lengan, tgk jarum punyer lah panjang..adoi..sakit ke nih..aku takuttttt..tp nurse tu kata, relax je..aku pun buat2 relax konon2 tak takut..blink!! kejap je..tak rasa pun..ada sorang pregnant mummy tu (yg masuk bilik check darah tu sekali dgn aku) siap pejam mata..menghayati mungkin..hehehhe..then nurse tu suruh aku keluar dulu tgg dia akan panggil balik..tunggu lagi ke nurse?!!!! adoi..tgg lg dlm 10 minit+ kot..then no giliran aku dipanggil..ambik balik kad merah tu, bwk g kaunter pendaftaran yg mula2 tu balik..tgg no giliran dipanggil utk check perut lak..tunggu punyer tunggu, baru no aku di panggil..masuk bilik nurse tu suruh aku baring..check perut..dgr degup jantung baby..everything ok..ukur perut and check for breast cancer..sume ok..then nurse tu isi2 apa ntah kat kad aku..then dia dok ulang "nanti baby bg susu badan ye"..aku kata "ok" je..heheheh..then dia tanya nape lmbt dtg buat kad..aku kata tak perasan..boleh mcm tu? hahahah..then nurse tu bg aku slip utk next visit ie next month..nurse tu cakap jugak yg next visit aku kena minum air gula.even aku takde diabetes, tp since mak aku ada, takut aku pun ada jugak..utk reconfirm, kena la aku minum air gula..takpelah, demi baby..then nurse tu suruh aku g dental check up..tp bukan hari ni, dtg bila2 nnt, tp jumaat je..adoi..ingat aku ni hari2 free ke nak ke klinik..dah la berejam nak tunggu..then nurse tu suruh aku tgg luar balik..ait??tunggu apa lg nurse oi..ingat dah abis..aku pun akur je la..tgg punyer tunggu, no giliran aku pun dipanggil..masuk bilik lain lak..jumpa doctor rupanyer..then doctor tu check lg perut aku..ukur2..doctor tu sangat baik n lembut je..lupa lak nama doctor tu..berkaca mata..doc kata "awak ni kecik je orangnyer, tinggi cukup2, berat cukup2 (utk carry a baby n deliver normal), kalau tak sure kena ceaser (if less than 42kg and less than 145cm height).." yeke doc ni..aku plak rasa aku dh gemuk n rasa mcm nak diet je..hehehhe..alhamdulillah..doc kata perut ok..baby ok..then doc remind pasal kena minum air gula next visit..kuar dr bilik doc, g lak farmasi utk ambik ubat (obimin)..ingat leh ambik terus je..smp farmasi, ambik no dulu..tunggu lagi..5 minit lepas tu baru no aku dipanggil..dpt la obimin sepeket..then barulah aku boleh pulang..perut dah meragam lak tu (aku taknak masuk toilet klinik sbb geli, bila dah ramai org mcm tu, sure la %^%^E#*@^&&^ kan)..hurm..lega..total sume 4 jam aku kat klinik..kalau shopping baranng kat tesco ni, 6 troli dah kot aku angkut..hehehhe..apakan daya..layankan aje..nak scan, nurse tu kata, jumaat je utk ibu mengandung scan unless mmg appoinment utk scan..means takleh suka2 hati nak scan..otw balik tu, aku konon2 nak g scan, tp x jd..hari lain mungkin (rabu ni kot)..

Indah kan pengalaman aku ke klinik gomen..kalau la diberi pilihan, sure aku taknak g..tp layankan aje la..mungkin lepas ni aku akan teruskan check up kat private, klinik gomen aku akan pegi kalau mood aku betul2 ok je n ada free time..pada mummy2be yg blm buat kad merah tu, g lah buat cepat n cari lah klinik yg pendalaman n tak ramai org ek kalau taknak menunggu lama..or else, g je la check up kat private..

Tahniah utk diri aku sbb berjaya mengharungi 4 jam itu (thanks jugak buat Mr F sbb sabar menunggu n menemani..u r the best sayang..i love u so much!)..

Soalan kuiz minggu ini : Ada berapa banyak perkataan TUNGGU or TGG or MENUNGGU or WAITING dalam entry aku kali ni? hehehhe (takde hadiah pun kuiz ni)..hehehhe..

4 comments:

adlyn833 said...

babe,aku x heran sgt dgn word menunggu tu sbb mmg dah tau.gov sgt sinonim dgn word menunggu.yg aku jd takut bile ko cite psl berat less 42kg x bleh deliver normal??OMG...tetiba aku takut even aku x preggy lg.aku punye berat 37kg je weiii....tetiba azam nk mkn byk2 mulai hari ni.hahah..

harzharun said...

dear..kalo nak bsalin kat private pun xpe...kad merah gomen as back up je...takot ada masalah luar jangka...apa2 pun, i doakan semuanya ok yea!..

IRYANI ALIAS said...

na aka adlyn > hurm..tak silap aku gitu la doc kata kat aku smlm..dia kata aku ngam2 je..padahal masa aku morning sickness berat aku turun smp 42 gak..skrg dh naik balik..nasib..aku rasa 45 tu dh over berat..rupanyer ngam2 and perlu naik lg utk bulan2 seterusnya..kau 37 je? tapi kau tinggi ok kot..entah lah..cuba check BMI..normal ke underweight..better kau ambik food suppplement or apa2 utk gain weight sementara blm pregnant ni..nnt dh pregnant takleh mkn ubat2 mengarut dah..seram gak dgr ceaser tu..tawakal je la kan..
harzharun > tu la..buat je la kan..apa2 hal senang..hehehhe..thanks for ur pray..

Zahra Ashiqin said...

taniah ...lama betul sy tak blogwalking...take care yer.