22 Aug 2011

PUASA VS RAYA

Pejam celik tak sedar dah masuk 22 Ramadhan aka aku dh berpuasa selama 22 hari (acah je!)..takde makna nak pecah rekod mcm thn lepas..hehehe..puasa tahun ni agak kucar kacir..biasa la bila dah bz dgn kedai, bazar ramadhan lagi, kelam kabut jd hidup aku..rekod jugak la puasa tahun ni..LANGSUNG TAK PERNAH MASAK UTK BERBUKA..huhu..rekod yg tidak buleh dibanggakan..hampeh!Bukan aku taknak masak, tp keadaan tak mengizinkan..satunyer sbb rumah aku takde stove..ada microwave je..since we all nak pindah rumah lagi lepas raya ni, so we all mmg tak angkut barang dari rumah PJ ke rumah skrg..cuma ada barang2 penting je..keduanya sbb aku hari2 dok kat bazar ramadhan..penat nauzubillah..tak pernah ada pengalaman kan..tobat! Makanya puasa tahun ni, duit belanja berganda2 sbb hari2 dok bazar, rambang mata..beli itu ini..tp yg best, selalunyer dpt food free dr kwn2 yg berniaga kat situ..kadang2 air smp 4-5 jenis sehari..kena lak time hujan, mmg meriah la org bagi air..huhu..

Preparation raya tahun ni lebih tertumpu pada si kenit..baju, kasut etc utk dia..baju kurung punyer lah payah nak cari utk dia..since tahun ni we all decide nak beli je baju siap kan..cari punyer cari jumpa sepasang je..kebetulan warna purple..pesak gantung lagi tu! RM60 tau! giler tul, baju baby yg kain tak smp 1/2 meter pun tu smp RM60..takpe lah..Mr F belanja..untung Faliha..hehehheh..plan nak cari sepasang lagi utk dia, tp tak jumpa2 lagi..baju aku n Mr F pun tak beli2 lagi ni..aku ni biasa la..mmg payah pilih baju..yg berkenan takde saiz, yg tak berkenan mmg melambak..kalau smp hari jumaat ni tak jumpa jugak baju utk aku n Mr F, we all plan nak pakai je baru nikah we all..(bagus gak, menunjukkan yg body aku maintain walau dah ada anak sorang sbb masih muat baju nikah aku..huhu)..dan jimat..

Tahun ni takde lah bershopping marathon mcm thn lepas, sbb kesiankan Faliha..kalau ikutkan giler ibunyer n ayahnyer ni, penat budak kenit tu nnt meronda shopping mall..so we all shopping kat sekitar2 putrajaya je, paling jauh pun g beli kerepek kat Banting..

Kuih raya aku tak buat pun..plan mmg nak buat yg senang2 je lah, tp tak smpt pulak since oven aku masih kat rumah PJ..takde masa nak balik sana ambik..so mcm biasa lah, order saja pada Cik Yan my fav cookies (Hazelnut mama carrie)..pastu ada la 2-3 jenis biskut lain + kerepek2 yg aku beli kat banting..cukup lah kot utk raya tahun ni..lagipun we all tak buat open house kot mcm tahun lepas..sbb rumah tak complete dan dalam proses nak pindah lagi..sungguh memenatkan..

Aritu g shopping skit2 je..dapatlah aku 1 handbag (Mr F belikan & pilihkan)..Faliha jgn cakap la, dah satu almari baju raya dia..hehehehe..tahun ni special skit sbb we all belikan dia tent ala2 castle utk dia..so boleh main pondok2 kat laman atok nnt dgn kakak2 n abg2 sepupunyer..

Raya pada insan2 yg dah meningkat usia mcm aku ni, takde lah excited sgt..tp bila ada anak ni, excited utk anak je la..lagipun ni thn pertama dia nak beraya, so persiapan tu lebih pada dia..

Tak sabar lak nak balik kampung weekend ni! yahoooooooooo....

Note : Di kala kita excited nak sambut raya, aku dpt berita sedih, Pak Mat (Mohamad Giman) telah kembali ke rahmatullah..Al-Fatihah..Takziah buat Makcik Zah sekeluarga..

2 comments:

* uMieCuiE * said...

cik yani!!!! waaa!!! so jeles maaaa...aku anak sorg pun dh lari shape macam hape...hahah...Selamat berhari raya tahun pertama dgn baby... ^^

IRYANI ALIAS said...

Sul > entah lah apa nak jadi..makin kurus plak nih..penat keje kot..excited nak raya utk baby je, ibunyer ni ikutkan raya tu biasa je, dh tua2 ni apa yg best, except balik kampung..hehehe..raya mana thn ni?