28 Sep 2010

AIDILFITRI 2010

Sedikit update tentang hari raya tahun ini..walaupun dh basi sbb raya dh masuk hari keberapa syawal entah, tp mcm biasalah..aku mmg akan jd org terakhir mengupdate berita..ampunkan aku kerana kesibukan melampau (padahal bukan keje pun - at the moment la)..hehehhe..

Raya tahun ni agak berbeza..tak beza byk pun..cuma thn lepas raya sbg org bujang, thn ni isteri org..tahun lepas raya sakan umah mak aku je, thn ni raya dua rumah..yg bestnyer, kg aku n Mr F kan dekat sgt2 (15-20 minite perjalanan kalau drive secara berhemat like Mr F)..aku dah balik kg sejak rabu (29 ramadhan)..rabu tu tgh hari aku dh berangkat balik kg..smp agak lewat sbb ada persinggahan dan kete lak buat hal (temprature naik, actually meter digital dia yg agak kacau bilau kot, bukan tempreature problem, sbb esoknyer dh ok plak)..sampai2 je terus berbuka (rumah in law)..smpt la aku singgah bazar ramadhan tapau air kelapa lemon and kuih...mlm tu tido umah in law..esok pg2 mak aku dh call mintak tlg bwk dia g pasar utk beli barang..bergegas lah we all ke rumah mak aku lak..settle bwk mak aku ke pasar, balik ke rumah in law semula..lepas tolong apa patut, prepare utk masak ketupat n rendang, ptg tu sebelum berbuka, we all balik ke rumah mak aku lak..berbuka beramai2 sbb masa tu sume adik beradik aku dh ada..meriah...berat gak hati sbb in law aku tinggal bertiga kat rumah (MIL, FIL and Tok)..adik beradik Mr F 3 org beraya umah in law masing2 dulu and sorang lg x cuti raya..tp nak wat camner..sbb dh set giliran mcm tu..tp mak aku janji, raya pertama akan ke rumah in law aku utk beraya..g ramai2..

Mlm raya tu menu utk org datang takbir raya (mcm biasa la, aku la yg buat kan dgn bantuan adik beradik n ipar2) roti sardin gulung, roti sosej gulung, buah2 an dan air..simple2 je..buat mcm2 pun they all bukan mkn byk, sbb byk rumah they all g bertakbir..

Esoknyer, pg2 raya, sibuk kat dapur siapkan juadah..tp tak lupa siapkan baju raya utk Mr F ke masjid..balik dr masjid, sessi bermaafan n sessi kena pow duit raya..anak buah aku ada 12 semuanya..huhu..ramai kan..thn depan insyaallah tambah lagi 2 org (anak aku le tu n SIL yg no 2)..

Lepas sessi bergambar, we all proceed menziarahi rumah saudara mara terdekat..rumah2 wajib yg tiap2 thn mesti visit on 1st raya..tp thn ni ada tambahan 1 lg rumah iaitu rumah in law aku..

Smp ke petang we all beraya (mmg tiap2 thn mcm ni) maknanyer 1st raya, org takleh dtg umah mak aku sbb we all sume kuar beraya..kalau nak dtg mlm or raya kedua je ek..hehehhe

hurm..utk hari2 raya seterusnya, akan di update in next entry ok..tak larat nak taip dah..







27 Sep 2010

23 weeks pregnant

Hi blog & bloggers..lama sungguh tak update..bukan berhabuk je, malah dah nak berkulat..hehheheh....tambahan pulak sibuk kala raya, balik kampung je dah seminggu lebih, the best thing, baru sehari start keje after raya, aku sambung lagi cuti 2 minggu (cuti suka hati)..hehheheh..

Ni nak citer pasal 23 weeks pregnant..eventhough dh 23 minggu, aku baru nak terhegeh2 buat kad merah (kad klinik gomen)..ikut hati mmg taknak buat..nak check up kat private je..tp bila byk cakap2 yg suruh gak aku pegi buat kad tu, aku akur je la..walaupun aku mmg agak prejudis dgn klinik gomen ni..tau2 je la kan..mmg la free of charge, tp waiting time tu yg tak lalu tu..penantian satu penyeksaan..

Last wednesday aku dah ke klinik gomen kat Taman Medan (nearest to my house) nak buat kad tu..aku smp dlm kul 7.50 la..masa tu org punyer lah ramai..macam nak runtuh dah aku tgk klinik tu..sesak yg amat..mcm ada konsert jom heboh (aku x pernah g pun konsert jom heboh)..bila aku g kaunter ambik no giliran, nurse tu tanya, "nak check apa"..aku kata nak buat kad merah pregnant..dia tanya bape bulan..aku taknak la cakap 5 bulan..kang tak pasal2 dia pok pek kat situ..aku kata, tak tau je..hahhaha..pastu dia suruh aku tulis nama aku kat satu paper kecik, alamat n no tel..then dia suruh aku tgg..tgg dlm 5 minit, dia call nama aku..then dia cakap "hari ni takleh nak buat. tak smpt, sbb ramai"..uiks..baru kul 8 kot dah kata mcm tu..bukannyer dah pukul 4.30ptg..hurm..layankan je..dia kata lg "saya daftarkan awak dulu, nnt dtg blk, saya bg awak satu date"..aku pun cakap ok je..lepas dia registerkan aku, dia bg aku satu slip like bar code n suruh aku dtg balik next monday at 8am..then aku pun balik...

Tibalah hari yg sepatutnyer..aku pg2 dh bgn nak ke klinik..mr F siap ambik cuti..thanks sayang..kalau tak sure aku terhegeh2 nak tahan cab lagi..harus lah smp klinik lmbt..hurm, pg tu aku smp klinik dlm pukul 7.35am..agak cemerlang..tp mmglah menyeksakan..pg2 buta dah dok melangut kat klinik..layankan je la..smp je aku terus g ambik no giliran n bg bar code registration tu..nurse kat kaunter tu bg aku kad warna merah utk isi particular n no giliran..lepas isi, letak blk dlm bakul giliran dia..aku tgk tak ikut giliran pun..sape letak kad dulu, no dia akan dipanggil dulu..no tu bukan la giliran, tp just no utk penggilan menggantikan nama..sabor je la..then aku tgg agak lama (mmg lama!)..lepas 1 jam (pukul 9am) baru la ada nurse panggil nama aku utk timbang berat n ukur ketinggian..huhu..berat gak aku..45kg (harus berdiet ni)...tinggi lak 148cm..rendah je aku ni..lepas timbang, duduk balik..tunggu lg lebih kurang 10 minit..smpt la aku minum skit (Mr F g beli air teh panas n kuih utk alas perut)..then nurse lain lak panggil utk check tekanan darah..alhamdulillah..tekanan darah ok (menurut kata nurse tu la)..then nurse tu explain, "after this u ke kaunter 18 lak, ambik air kencing n darah sikit utk HIV test, then proceed ke kaunter 20 utk ambik daran byk ni (sambil bg aku satu small silinder bertutup)"..nurse tu sgt baik..aku ni dah le 1st time dtg, aku saje la tanya 2-3 kali konon tak faham, then tanya apa lg nak test hari ni..dia pun explain dgn penuh sabar n santun (credit to that nurse - Ms ke Mrs aku tak tau, Ailisyia kot nama dia..tak bape ingat, chinese look, sarawakian or sabahan maybe)..so far, pengalaman masih ok except for waiting time..then aku terus g kaunter 18 spt disuruh..smp kat situ, kena letak kad merah tu dlm bakul..nurse kat situ lak bg aku satu paper cup utk urine test..then tgg lg..lama gak la..10 minutes mcm tu kot..aku pun tak tgk jam dah time ni..kang hati sakit..hahahha..then bila no giliran aku dipanggil, aku pun g balik kaunter 18 tu..utk cucuk jari skit, for HIV test..then siap..proceed ke kaunter 20 lak..aku dgn slumber terus masuk bilik 20 tu..then nurse kat dlm tu kata, letak kad merah kat bakul dpn bilik n tgg no giliran dipanggil..mak ai..tunggu lg? layankan je la..smpt la aku minum2 lg, mkn kuih..lama gak kali ni..15-20 minit kot..then bila no aku dipanggil, aku masuk bilik nurse tu..bg lengan, tgk jarum punyer lah panjang..adoi..sakit ke nih..aku takuttttt..tp nurse tu kata, relax je..aku pun buat2 relax konon2 tak takut..blink!! kejap je..tak rasa pun..ada sorang pregnant mummy tu (yg masuk bilik check darah tu sekali dgn aku) siap pejam mata..menghayati mungkin..hehehhe..then nurse tu suruh aku keluar dulu tgg dia akan panggil balik..tunggu lagi ke nurse?!!!! adoi..tgg lg dlm 10 minit+ kot..then no giliran aku dipanggil..ambik balik kad merah tu, bwk g kaunter pendaftaran yg mula2 tu balik..tgg no giliran dipanggil utk check perut lak..tunggu punyer tunggu, baru no aku di panggil..masuk bilik nurse tu suruh aku baring..check perut..dgr degup jantung baby..everything ok..ukur perut and check for breast cancer..sume ok..then nurse tu isi2 apa ntah kat kad aku..then dia dok ulang "nanti baby bg susu badan ye"..aku kata "ok" je..heheheh..then dia tanya nape lmbt dtg buat kad..aku kata tak perasan..boleh mcm tu? hahahah..then nurse tu bg aku slip utk next visit ie next month..nurse tu cakap jugak yg next visit aku kena minum air gula.even aku takde diabetes, tp since mak aku ada, takut aku pun ada jugak..utk reconfirm, kena la aku minum air gula..takpelah, demi baby..then nurse tu suruh aku g dental check up..tp bukan hari ni, dtg bila2 nnt, tp jumaat je..adoi..ingat aku ni hari2 free ke nak ke klinik..dah la berejam nak tunggu..then nurse tu suruh aku tgg luar balik..ait??tunggu apa lg nurse oi..ingat dah abis..aku pun akur je la..tgg punyer tunggu, no giliran aku pun dipanggil..masuk bilik lain lak..jumpa doctor rupanyer..then doctor tu check lg perut aku..ukur2..doctor tu sangat baik n lembut je..lupa lak nama doctor tu..berkaca mata..doc kata "awak ni kecik je orangnyer, tinggi cukup2, berat cukup2 (utk carry a baby n deliver normal), kalau tak sure kena ceaser (if less than 42kg and less than 145cm height).." yeke doc ni..aku plak rasa aku dh gemuk n rasa mcm nak diet je..hehehhe..alhamdulillah..doc kata perut ok..baby ok..then doc remind pasal kena minum air gula next visit..kuar dr bilik doc, g lak farmasi utk ambik ubat (obimin)..ingat leh ambik terus je..smp farmasi, ambik no dulu..tunggu lagi..5 minit lepas tu baru no aku dipanggil..dpt la obimin sepeket..then barulah aku boleh pulang..perut dah meragam lak tu (aku taknak masuk toilet klinik sbb geli, bila dah ramai org mcm tu, sure la %^%^E#*@^&&^ kan)..hurm..lega..total sume 4 jam aku kat klinik..kalau shopping baranng kat tesco ni, 6 troli dah kot aku angkut..hehehhe..apakan daya..layankan aje..nak scan, nurse tu kata, jumaat je utk ibu mengandung scan unless mmg appoinment utk scan..means takleh suka2 hati nak scan..otw balik tu, aku konon2 nak g scan, tp x jd..hari lain mungkin (rabu ni kot)..

Indah kan pengalaman aku ke klinik gomen..kalau la diberi pilihan, sure aku taknak g..tp layankan aje la..mungkin lepas ni aku akan teruskan check up kat private, klinik gomen aku akan pegi kalau mood aku betul2 ok je n ada free time..pada mummy2be yg blm buat kad merah tu, g lah buat cepat n cari lah klinik yg pendalaman n tak ramai org ek kalau taknak menunggu lama..or else, g je la check up kat private..

Tahniah utk diri aku sbb berjaya mengharungi 4 jam itu (thanks jugak buat Mr F sbb sabar menunggu n menemani..u r the best sayang..i love u so much!)..

Soalan kuiz minggu ini : Ada berapa banyak perkataan TUNGGU or TGG or MENUNGGU or WAITING dalam entry aku kali ni? hehehhe (takde hadiah pun kuiz ni)..hehehhe..

1 Sep 2010

RAYA OH RAYA

Raya..mmg best..tp bg org2 yg dah berumur mcm aku ni (berumur sgt ke?), raya dh tak bape nak best la..kalau budak2 dulu mmg best..sbb raya, budak2 lah akan jd jutawan (kalau dok Indonesia la..heheheh)..leh collect duit raya, main bunga api smp lewat malam (time raya je la mak nak kasi main kat luar mlm2), pakai baju cantik2 (mak aku biasanyer akan belikan aku baju kurung 2 pasang dan baju lain2 utk beraya seminggu, tiap2 ari lain2 baju okeh!)..tp skrg, nak beli baju, pk la nak cari duit sendiri..bukan tu je, nak kena pk, nak bg budak2 duit raya (dulu kecik2 collect je, skrg dh besar, kena collect dr budak2 lak)..hahahha..hadoi..tu lah hakikat raya..indah utk kanak2, tak bape nak indah buat org dewasa..hahahah..yg best 1 je, sbb cuti, itu pun kalau nasib baik dpt cuti, ada gak yg beraya kat tempat keje..raya thn ni aku mcm kurang semangat la (kecuali bila pk lama kat kg nnt)..

Hari ni dh 22 Ramadhan..baju raya pun aku blm ada lagi boleh? lepas kain hantaran kawin aku yg konon2 aku tempah nak wat pakai raya mengalami masalah teknikal..so secara rasminyer aku takde baju rayalah tahun ni..sbb dh takde mood nak beli..nak tempah, tailor mana yg nak?? Mr F ajak aku g beli baju dh siap..dh merata aku cari, dah berpuluh mall aku redah, tak jugak jumpa yg berkenan di hati..maklumlah..nak pakai baju kurung (mmg boleh lg) tp dh tak selesa (walaupun tummy aku ni tak nampak lg) tp bila kena pakai kain atas pusat, rimas lak aku..plan nak cari jubah yg moden2 sket, tp tak jumpa yg berkenan..kalau dh jumpa yg berkenan lak, over the budget pulak (kalau dah smp rm400 sehelai, baik lupakan je)..

Kuih raya, mmg lah aku tak pernah reti nak buat (takde bakat)..so aku tempah skit kat kwn and selebihnyer tunjuk2 je..mmg camtu pun tiap2 tahun..cuma tahun ni kena beli lebih skit sbb nak bwk blk utk 2 rumah..maklumlah dah ada 2 family..

Raya tahun ni aku nak rehat2 kat rumah je lah (konon!)..nak habiskan masa tgk tv..huhu..

Luckily kg aku n kg Mr F cuma +- 20 minit perjalanan je..so takde masalah bg kami nak tentukan giliran blk kg..mana2 pun sama..pg sana ptg sini..takde masalah..sbb dekat sgt2..itu untungnyer kalau kawin org sedaerah..hehehhe..

Raya tahun ni bakal meriah sbb tahun ni semue adik2 beradik aku dh reshuffle giliran masing2 agar sume dpt beraya (1st raya) di rumah mak aku di Tapah..tp tak bermakna raya akan dtg mak aku beraya sorang, sbb aku n abg aku yg sulong, kawin dgn org sedaerah..so we all akan sentiasa ada dekat ngan mak aku termasuk adik aku yg masih bujang..

Misi terakhir sblm balik kampung rabu depan, aku nak ke jln TAR (konon2 thn ni taknak jejak, akhirnya tewas juga) utk cari baju raya dan apa2 yg blm cukup..ala kadar saja..sbb yg penting, duit raya utk anak buah aku nnt..huhu..

Tak sabar nak balik kampung..