Wah wah..title entry..tah apa2 tah..tp tulah hakikatnyer..aku ni mmg dah hobi aku masak..walaupun tak bape pandai masak kan..aku hentam je..janji boleh mkn, Mr F kata sedap, aku OK je..Aku mmg seboleh2nyer hari2 nak masak..tp apakan daya..kadang2 tu keadaan tak mengizinkan..tp setakat ni (sejak aku kawin) aku rasa aku belum pernah la cakap aku malas nak masak..sebab kalau Mr F nak mkn aku masak (dia jenis very understanding, tak pernah request pun, selalu aku yg sukarela, dh tanggungjawab aku kan) walaupun aku penat pada hari itu..tp selalunyer Mr F yang offer nak tapau..kalau we all tapau pun, we all akan tapau burger kat gerai bawah or order fastfood je..or paling tidak pun tapau kat pasar malam (tp last choice la pasar malam food)..we all mmg susah nak tapau kat kedai tomyam..tah la..pada aku makanan kat kedai tomyam, kat rumah pun boleh masak kan..tapau lauk mmg tak pernah la, kecuali bulan puasa, tu pun kadang2 je..faham2 lah kan kenapa..selalunyer lauk2 tapau ni mesti mengecewakan..
Dulu aku suka kumpul resepi2 dari majalah (sampai koleksi kakak aku pun aku ambik! pinjam, tp blm pulangkan lg..huhu)..tp skrg teknologi dah canggihkan..sekali klik je mcm2 resepi boleh jumpa..selalunyer kalau nak masak benda yang tak pernah masak tu, aku google je..mudah kan! tambahan pulak hadiah2 kawin aku kebanyakannyer berkisar kepada hobi memasak..aku dpt hadiah oven, microwave, periuk2, kuali etc..so makin mudah la keje aku..
Sejak preggie ni, aku ttp dgn hobi memasak aku..mencuba apa2 je yg aku rasa nak makan..sejak preggie aku takde lah pulak penyakit mengidam itu ini..tp kadang2 ada la teringin nak mkn sesuatu..aku ni jenis, kalau ternampak org jual kuih ke makanan ke, mula la teringin..tp selalunyer aku tak beli..aku akan try buat kat rumah..sedap ke tak no 2, yang penting aku cuba..betul tak..selalunyer time weekend la aku buat kuih2 or apa2 yg aku teringin nak mkn..sbb ada byk masa kan..aritu aku ada tgk kat blog + muka buku cousin aku, dia buat 3 layer puding aka triffle..actually my SIL (kak tie) selalu je buat benda ni..tp aku tak pernah teringin nak makan.tah kenapa time preggie ni lak teringin nak mkn..nak suruh cousin aku tu masak, dia dok nun jauh di TGG..huhu..jadi last weekend aku pun try n error la buat benda alah tu..malas nak g cari bahan punyer pasal, aku hentam je guna apa yg ada kat rumah..pastu aku ada gak google resepi yg sama..so mix n match..sebabkan bahan tak bape nak cukup, so tak bape nak jai sedap..huhu..akhirnya, aku makan sikit, Mr F rasa sikittttttt, selebihnya ke tong sampah..hahahha...
Kebetulan hari ni aku nak balik kg sbb esok ada kenduri aqiqah anak SIL aku yg baru lahir last month..so aku pun plan nak buat triffle ni sekali lagi..kali ni betul2 punyer ikut resepi..hehhehe..denagn semangat berkobar g beli bahan..aku buat 2 bekas besar (utk bwk balik kg) dan 2 gelas utk try makan (kot2 sedap ke tak kan, haruslah tuannyer rasa dulu)..
Inilah hasilnyer..
**Abaikan gelas yg comot kerana main hentam masukkan puding sbb senduk agak besar..heheh..
Ada mcm2 version..ada yg letak swissroll dulu..tp aku buat letak buah dulu..ni cara aku ambik dr satu blog..sbb bila dah keras nnt, kita boleh keluarkan dan barulah dipotong..mlm td lepas siap je aku terus masukkan dlm fridge..sejuk je, aku terus try (yg aku buat extra dlm gelas utk dirasa)..hurm..boleh tahan la jugak..part aku paling suka yg layer kek + coklat rich tu..ayo! boleh naik kencing manis macam ni..huhu..Mr F pun rasa jugak..tapi tak ingat apa review dia smlm..Sedap tak sayang?
Nak tau cara2 nak buat? (pada yg nak tau la, sbb aku tau dh ramai yg tau buat triffle ni, aku je yg ketinggalan..huhu)..
Mula2 susun buah peach kat dlm bekas (tak kisah nak letak mcm mana or bekas apa, kalau dlm gelas berkaki pasti lebih cantik)..boleh jugak gunakan mix fruit cocktail atau nenas etc..ikut selera masing2..syrup buah td jgn buang..
Kemudian, masak agar2 clear..(air + serbuk agar2 clear + gula)..aku tambah sedikit warna merah utk bg nampak meriah..tambahkan sikit syrup buah dlm tin td (jika suka)..Dah masak, tuangkan dlm bekas yg dh disusun dgn buah td..biarkan smp keras sikit..
Sambil tgg 1st layer keras, boleh lah masak 2nd layer iaitu puding kastard..aku guna susu cair, tepung kastard, gula dan sedikit perasa jagung (jika suka)..kacau dgn api perlahan utk elak hangit..then tuang atas 1st layer, tp pastikan 1st layer tu dh keras skit..
Sambil tgg 2nd layer keras lak (2nd layer tak ambik masa lama utk keras), bolehlah masak 3rd layer..susu cair + coco powder (bancuh dulu dgn air agar tak berketul), gula, serbuk agar2 (bancuh jugak dgn air)..masak atas api perlahan..masukkan sedikit butter utk bg nampak cantik dan berkilat..masak smp sedikit pekat (aku tambah sedikit tepung jagung utk buat dia lebih pekat)..then tuang atas 2nd layer yg dh keras sikit..jangan habiskan..simpan utk lapisan terakhir..
Then susun lah swiss roll..basahkan swiss roll sikit dgn lebihan syrup buah dlm tin td..swiss roll ada byk perisa..pandan, coklat, etc..aku guna strawberry yg Mr F belikan kat pasar malam..saiznyer kecik sedikit..tp rasanyer sangat sedap sbb homemade dan tanpa pengawet..lupa lak, nak susun swiss roll pun kena tgg lapisan coklat rich tu agak keras sedikit..
Akhir sekali tuangkan baki coklat rich tu kat celah2 swiss roll...Sejukkan dalam peti sejuk sblm dimakan..
Selamat mencuba!
Barkah Month
12 years ago
2 comments:
wahhh nampak sungguh menyelerakan!!!!
farah > heheh.leh try nnt..
Post a Comment