28 Aug 2009

TAG

Alamak..aku kena tag la arini..hehehe..to Jezz silalah baca ek sejarah zaman kanak2 ku.. (malu..heheheh)..

:: Zaman Kanak-Kanak ::.

Nama Penuh: Nor iryani bt Alias
Tarikh lahir: 19 March 2009 (eh..silap 1982..heheh)
Tempat lahir: Tapah Perak (kat umah je)
Tempat Anda Dibesarkan: Tapah Perak gak..
1.Siapakah nama kawan rapat anda sewaktu kecil?
Em..lupa la..ramai sgt..Hizan, Azalina, Shahina..ramai lg la..
2. Apakah permainan masa kecil yang anda ingat?
Masak2, pondok2, galah panjang, kawin2..heheheh.
3.Kalau anda bergaduh dengan kawan anda..apakah kata kata yang anda nyatakan pada mereka?
"Balik bgtau mak (acah2 je sebenarnyer)"..pastu balik umah kejap, keluar balik terus baik..hehehhe..
4.Di kawasan manakah yang menjadi tempat faveret anda bermain?
Kat depan rumah, kat kebun jiran (sbb ada anak sungai)..
5.Apakah cita cita anda masa kecil?
Engineer, doktor (dua2 tak jd pun..heheheh)
6.Apakah kartun atau rancangan tv yang andagemari dan masih ingat sampai sekarang?
Suria perkasa hitam (ada lg ke skrg?)
7.Makanan ringan apakah yang akan anda borong di kedai?
Aiskrim lollypop (makanan ringan ke ni?) kadang2 smp abis duit belanja, buat stock kat umah..
8.Nyatakan seorang rakan zaman kanak kanak andayang anda teringin sangat nak jumpa sekarang..
entah lah..mcm takde je..
9.Apakah gelaran anda masa kecik?
Ya (kwn2) Lya (makcik2 pakcik2 jiran2)
10.Nyatakan seberapa banyak rakan bloger anda
yg anda ingin tau zaman kanak kanaknya..
Jezz : Tapi dh baca kt blog dia..hehehhe..em..sape lg ek..nnt pk jap..hehehhe..

26 Aug 2009

MODEL TAK PAYAH BAYAR

Heheheh..hari ni tiba2 je boss aku suruh aku jd model baju kurung utk promosi baju raya butik dia..tgh dok buat keje boss aku mintak tolong..aku ok je..lgpun dlm ofis aku je..tapi aduhai..aku ni dh le tak pernah ada pengalaman berposing2 ni (setakat posing sendiri2 tu biasa la)..Tapi kalau bab nak posing utk advertising ni, aku jd kaku..lantak la..hentam je lah labu..Mr F kata aku nampak mcm indon lak dlm gambar tu (mungkin sbb tudung tu kot)..Yeke? Takpelah, janji aku ikhlas nak membantu boss aku..Kalau nak panggil model profesional sure tak berbaloi dgn harga baju kurung tu yg baru RM30-RM40..hahahha... kalau ada sape2 yg berminat nak beli baju raya, bolehlah mengunjungi blog boss aku di sini.

24 Aug 2009

CAMERON HIGHLAND

Aku dan Diana. Pekana teh tarik.


Mkn aiskrim strawberry time hujan + sejuk giler..

Aritu aku g Cameron Highland dgn kwn2 aku..baru skrg nak upload gambar sbb aritu camera pd kwn aku yg sorang ni la..heheh..Actually plan asalnyer nak jln2 sambil nak ambik2 gambar. Shamz office mate Diana ni mmg photog, so dia nak ambik2 gamabr kat sana utk memantap kan skill dia..Pg tu diaorg bertolak dr KL (entah pukul berapa) dan smp kat umah aku (aku dh ada kat Tapah 1 day before) utk breakfast nasi lemak yg aku masak (sedap tak? ..hehehe..)..Lepas pekana nasi lemak, we all proceed to Cameron ikut jln Tapah - Cameron. They all ni taknak ikut Simpang Pulai sbb nak jln yg mencabar dan nak tgk pemandangan + Air Terjun Lata Iskandar. Nak di jadikan citer, smp je kat Cameron hujan pun turun. Then we all lepak2 kat Tea Shop je..Lepas tu dlm hujan2 tu sempat gak kitaorg shopping kat Kea Farm. Balik dan arrive Tapah (dh gelap time tu) had dinner before proceed to KL (aku smp Tapah je)..
For mor photo on our trip, visit to shamz's blog here.

PROJECT POMANDER BALL KU

Ingin tahu progress projek pomander ball aku? hehehhe..actually aku baru siapkan sikit je..hahahha..balik kampung 2 hari sambut puasa, plan nak bwk balik buat kat kampung, tapi tak jd..luckily aku tak bwk, kalau bwk pun sure tak buat sbb bz dgn kerja2 kat rumah (masak utk berbuka, kemas umah, jln2 shopping, g pasar etc)..hehehhe..tak tau nak citer mcm mana. Layan je lah gamabr2 tu ek. Tp aku rasa mcm give up nak buat plak bila aku rasa mcm byk giler je aku nak kena buat bunga tu (kalau utk 5 small pomander pun nak kena sediakan berkotak2 bunga tu kot)..Hurmmmm..kuatkan semangat, aku mesti buat dan siapkan..hehhehe..Go go go, u can do it!!! Kwn2, tolonglah bg aku semangat nak siapkan ek..hehehhe..


Crepe Paper yang aku beli RM9.50 per roll tu..

Jarum utk cucuk bunga ke styrofoam ball


Crepe paper yg lebih murah cuma 60sen je, tp dapat buat 8 kuntum je

Gunting dan masking tape

Bunga yg sudah siap

**Styrofoam ball je aku belum beli. Takde kesempatan lg lah nak g beli. Mungkin dlm minggu ni lah kot..

**Camera aku dh dipulangkan, so leh la layan blogging balik..huhu..

LASKAR PELANGI

Aku pun actually tak tau apa yg menarik ttg filem ni. Tak silap aku cousin aku pernah bgtau ttg filem ni (masa we all ke Jakarta last May, she bought the vcd). Masa tu aku ada cakap kat dia nnt aku burn je dr dia..hehehhe..Tapi last week masa ke Medan, aku terjumpa la vcd ni, original lg, berharga Rp19000 lebih kurang RM6.84 sen (conversion Rp1juta=RM360). Di dalam nya consist 2 cd. Rumah sewa aku takde vcd player, so sbb kan tak sabar2 sgt nak tgk, aku pun layan la vcd tu kat ofis dgn budak ofis aku. Mmg best la filem ni. No wonder la di anugerahkan beberapa international award. Filem ni mengisahkan tentang anak2 miskin di satu daerah yg kaya di Indonesia yang sama2 ingin mencapai kejayaan hidup dan bersekolah walaupun hidup dlm kekangan ekonomi dek lahir dari keluarga yang miskin. Berjuang mempertahankan sekolah mereka (SD Muhamadiyah) yang agak terpinggir dan daif. Filem ni ada unsur2 kelakar, sedih dan etc. Kalau sape2 yg belum watching tu, g lah cari vcd or dvd nyer(dapatkan yg original sahaja ok, tak tau la ada ket tak kt KL)..Walaupun aku agak ketinggalan sbb filem ni dh keluar thn lepas lg, tp aku pasti korang takkan menyesal tonton filem ni. Kalau ada org yg tak suka dan kata tak best tu tak tau la kan..Terpulang pd individu. Tp pada aku aku bg 5*..hehehhe..

**Kalau nak pinjam kat aku, boleh je, dtg le rumah ek..hehehhe..

Laskar Pelangi (2008) adalah sebuah film garapan sutradara Riri Riza yang dirilis pada 25 September 2008, pada saat libur Lebaran. Film Laskar Pelangi merupakan karya adaptasi dari buku Laskar Pelangi yang ditulis oleh Andrea Hirata. Skenarionya ditulis oleh Salman Aristo yang juga menulis naskah film Ayat-Ayat Cinta dibantu oleh Riri Riza dan Mira Lesmana. Hingga Maret 2009, Laskar Pelangi telah ditonton oleh 4,6 juta orang.[1]
Sang Pemimpi merupakan film kedua yang diadaptasi dari novel karya Andrea Hirata. Mira sendiri tak berani memasang target bahwa film ini harus melampaui prestasi yang telah diraih film Laskar Pelangi, yang telah ditonton oleh 4,6 juta orang. "Kita enggak berani memasang target, karena penonton kita memang sulit ditebak. Tapi, tetap kita akan mencoba berbuat yang terbaik," ujarnya. (EH)
Untuk mencari pemeran tokoh-tokoh anggota Laskar Pelangi,
Riri Riza melakukan casting di daerah Belitung dengan menggunakan pemeran-pemeran lokal dalam pembuatan film. Film ini juga diambil di lokasi yang sama, Pulau Belitung. Film ini memadukan 12 aktor Indonesia yang dikenal dengan kemampuan akting mereka dengan 12 anak-anak Belitung asli yang bertalenta akting.

**Artikel di petik dari sini.

19 Aug 2009

DIY PROJECT - POMANDER BALL


Hari ni masa aku surfing2, aku ternampak la sesuatu yg dh lama aku nk beli, tp bila aku dh tgk, rasa mcm senang je nak buatnyer..hehehhe..so dgn cergas aku pun turun la ke kedai stationary kat area aku ni..aku cari punyer cari, kat kedai tu takde plak benda tu (crepe paper)..Then aku beli masking tape je la (salah satu bahan nak buat jugak)..Pastu aku pun g lah ke kedai jual barang2 utk party..ada tp dlm bentuk roll. Dan harganya ialah RM9.50 utk 1 roll (dlm 8 feet).. wow..aku baca kat internet kertas tu 50sen je 1 piece..lantak la..aku pun beli je la..semangat punyer pasal, aku beli 2, putih dan pink (ikut warna tema big day aku)..Otw aku balik ofis (dgn hati yg girang sbb dh dpt bahan2 nak buat pomander tu), aku lalu la dpn satu kedai stationary yg lain..tergerak hati lak nak masuk..tu dia..aku nampak kertas tu yg berharga 60sen je..tp 1 piece la. bukan jenis roll mcm au beli tu..alamak, nak sedapkan hati aku pun beli la lg 2 warna putih (dlm hati bengang je, dan berkata dlm hati "beli yg roll td lebih untung kot")..hahahah..em..tunngulah hasilnyer nnt baru tau yg mana lebih worth it (bergantung pd bape byk bunga yg aku leh hasilkan)..Aku merungut pasal ni kat Mr F..Apalagi, aku kena ceramah la dgn dia sbb aku ni jenis gelojoh, taknak survey dulu..main hentam je beli..kalau aku bersabar td, mesti tak jd mcm ni..hahahha..Td aku dh test buat dan aku berjaya buat 4 kuntum bunga ros..huhu..makin semangat aku nak buat..nnt dh siap aku tempek gambar kat sini ek..

**Tak leh nak letak gambar, camera aku kwn aku pinjam dan masih belum dipulangkan..

15 Aug 2009

MEDAN


Hari ni aku masih kat Medan. Smlm aku kat Parapat, ptg td aku baru smp kat hotel kat Medan ni. Danau Toba located in Parapat. Approximitely 4 hours drive from Medan. Damn tired!! Eventhough this is my second time been here, tp aku still kena g sana sbb bwk mak aku yg teringin nak tgk Lake Toba (dia tak pernah pergi). Semalam hotel kat Parapat agak hampeh la..Makan pun out..Toilet paling aku elergi..Luckily 1 nite je kat sana..So tonite aku stay at Gardua Plaza Hotel Medan. Nice hotel (even only 3 star)..Em..kat sini actually baru 2120pm..tp aku dh mengantuk sbb td pg aku terbangun pukul 0500 (waktu indonesia) sbb aku tgk jam aku dh pukul 0600 (jam aku kan waktu malaysia..hahhaha)..Esok aku ada agenda full day shopping..heheh..part ni aku paling suka bila trip..huhu..aku sleepy la. Later smbg lg ek (perhaps bila aku dh balik KL nnt)..Tata..

**Aku rindu nak balik KL. Aku rindu Mr F. Hp aku tak roaming + malas nak beli sim card kat sini since 3 hari je kat sini..Esok balik..yahoooooooooo...

13 Aug 2009

BAGAIKAN SAKTI

Aku ni boleh dikatakan peminat M Nasir lah jugak (takde la minat giler)..Tapi aku tak tau kenapa lagu ni aku suka sgt..Menyentuh jiwa gitu..hehhehe..enjoy..(aku tak leh dgr, speaker pc aku rosak lak..hehehhe)..

AIR ASIA vs FIREFLY AIRLINES

VS


Pernah tak kita terfikir, sejak wujudnya Air Asia (that time Firefly takde lagi) orang yg tak pernah naik flight pun afford untuk fly. Zaman dulu (masa aku kecik2 la) when talking about flight, most of us will think that orang yg kaya je yang afford. Ye lah, that time air fare punyer lah mahal (mungkin bagi org kampung g tak berada mcm aku ni lah)..Kalau dulu org yg betul2 berduit je yg mampu nak naik flight..kalau tak, melancong la kat dlm negara je (g Langkawi pun by land je)..Kalau dpt g airport (bila nak hantar abg2 aku g study oversea) rasa mcm "wow" bangga giler..padahal, sampai airport je and kadang2 bayang flight tu pun tak nampak (mungkin leh nampak time otw, tu pun flight yg dh fly, kecik besar burung je..hehehe)..Ingat lagi first time aku naik Malaysia Airlines pun (Langkawi - KUL je), tu pun sbb ada super saver fare (50% from normal fare)..Tapi sekarang orang dh tak hairan..Turun naik flight tu dh mcm biasa..Dulu kalau nak fly oversea tu, sekampung hantar g airport, sekarang, kadang2 family drop kat departure hall je..pastu pandai2 la check in sendiri..takde sape nak lambai2..hehehhe..Bila aku dh kerja dlm bidang ini (travel line), walaupun aku takde la selalu sgt fly and takde la fly jauh mana pun, rasa nak travel tu dh takde excited sgt. Dulu2 kalau nak travel tu, 2-3 hari sblm dh sibuk packing..Skrg kalau nak travel esok, mlm ni baru terhegeh2 nak packing.. Kadang2 bila tau kena outstation, mula la aku rasa tension..org tgk mmg la mcm best, tp hakikatnyer takde la best mana..penat yg lebihnyer..


Sekarang dh sgt2 convinience. Dh ada mcm2 airlines yang murah2 and affordable. Even 5* airlines pun ada offer specal fare. aku taknak la citer ttg Airlines2 yg canggih2 n mahal2 (Emirates, Etihad, Singapore Airline, Malaysia Airline etc). Kita citer pasal yg murah2 je sudah, yg semua org afford kan. Sbb low cost carrier kat MAlaysia ni pun dh bagus. Dh dpt pengiktirafan international level pun. 2 low cost carrier kat Malaysia ni, Air Asia (AK) dan Firefly (FY) masing2 berlumba2 untuk memberikan yang terbaik untuk pelanggan masing2. Antara 2 ni, aku pun tak dpt nak katakan yg mana terbaik or lebih baik..sbb masing2 ada pro n con nyer, depend pada pendapat masing2. Let me show you what i feel about these 2 airlines through my pass experience:


1. Fare:

Dua2 pun ada offer tambang murah. For early bird booking, we can get fare as cheaper as from RM1 (subject to terms and conditions) kadang2 ada yg offer zero fare.

2. Waive / reduce of surcharge, tax & fee

Ini yang selalu buat aku pening. Kejap naik, kejap turun.

3. Meals on board

Kalau AK, kita boleh beli makanan ikut kegemaran kita (they serve various choice of meals)- Harga meals tidak termasuk di dalam air fare. For FY, we will served with snack & refreshment (time aku naik aritu dia bg fresh orange & muffin) - include dlm air fare.

4. Lokasi Airport

Ini jugak memainkan peranan penting (pada aku la)..Jarak tmpt tinggal dgn airport pun perlu diambil kira. Kalau terlalu jauh, masa perlu diperuntukan untuk perjalanan ke airport je (tak masuk lg kena check sblm kaunter tutup)..so lebih kurang at least 3 jam smlm dh kena depart dr rumah (kalau jarak rumah dgn airport less than 1 hours. Tapi kalau airport tu belakang rumah je, kan ke senang..hehhehe (ada ke rumah belakang airport je?) ..antara LCCT dan Terminal 3 Subang, aku bg kredit kat Terminal 3 la..sbb dkt dgn rumah aku..heheheh..Pastu kalau aku naik cab ke airport pun cost tak lebih dr RM20 (kalau driver tu guna meter la). Kalau ke LCCT mungkin lebih dr RM50 kot. Tp kalau nak jimat boleh la naik bas dr KL Sentral, tp pastikan bertolak awal mungkin 4-5 jam sblm (mana la nak tau kot2 jem ke, bas takde ke, bas mogok ke, apa2 ke kan)..


5. Cabin Crew

Ada sesetengah orang sangat concern ttg ini. Tp pd aku, aku tak kisah. Janji aku selamat sampai. Sbb ada sesetengah org yg regret dgn sikap sesetengah cabin crew yg agak berlagak giler & memilih kasih - layan foreigner baik gilerrr, malaysian dia buat dekkk je (aku tak pernah kena lg la, so far semua steward / stewardes baik2 and vouge2 semua)..


Banyak lg sebenarnye, tapi buat masa skrg tu je yg aku sempat nak taip. Sbb esok aku cuti, so aku nak smbg buat kerja. Nanti tak siap, cuti pun tak tenteram..heheheh..Oklah..Later bila idea dtg mencurah2 and aku free, aku smbg lg ye.

For more details log on to Firefly and Air Asia

12 Aug 2009

TRIP + CUTI + SPENDING

Em..Bila sebut pasal trip, sure byk perkara yang bermain kat fikiran. First of all, bila nak g trip, sure kena ambik cuti (kalau involve working days). Walaupun aku ni kerja yg jenis susah nak cuti (+2 staff left recently, tinggal aku sorang je senior staff), luckily boss aku approved the cuti since aku dh 3 bulan tak ambik cuti..Balas dendam punyer pasal, 2 hari aku applied..hahahah...Then sudah pastinya kalau go for trip ni, sure nak kena spend money..zaman sekarang mana ada benda yang tak pakai duit ye tak? Nak masuk toilet pun kena pakai duit (ada yg smp RM2, tp janji selesa & bersih, i don't mind to pay..) Em, since lagi 2 hari aku nak fly to Medan (for the 2nd time), smlm aku dh g tukar duit kat money changer. Terkejut gak la..Rupiah yang makin hari makin stable (makin naik)..Sama ada ringgit yang dh jatuh atau apa aku tak pasti..Last time aku g Medan (end last year kot, dh lama la)..Time tu 1juta = RM300 je..dan kali terakhir aku g Indonesia (Bali on April and Jakarta on May after my engagement), time tu 1 juta = RM330+ kot..As per yesterday currency dh up to 1juta = RM360..em..for me mmg byk bezanyer..Dan agak terasa jugak la (sebab dh mengurangkan duit shopping aku..hehehe)..Em, walaupun niat ke Medan kali ni hanyalah utk bwk mak & makcik aku jalan2 (since they all tak pernah g Lake Toba), tp sure agenda shopping tu ttp ada, especially when involve with my mum & my aunty tu (both of them ni suka sgttt shopping)..

1,000,000.00 IDR = 354.6115 MYR
1 IDR = 0.000354612 MYR
1 MYR = 2,819.99 IDR
Converter get from here
**The currency exchange may be vary. Normally money changer mahal skit dr convertion kat internet ni but at the banks normally are the most expensive.

6 Aug 2009

HANTARAN CHECK LIST

Selepas kejadian on my engagement day ("hantaran terlebih sudah"..ala-ala Stacey), aku decide utk prepare yg perlu and penting je utk big day nnt. Anyway, thanks pada semua yg sponsor barang2 hantaran aku on my engagement day (meriah tgk hantaran aku yg em..bape belas dulang ntah..hehehhe)..For my big day, aku dh limit 9 dulang berbalas 7 je (harap2 tak jd terlebih lagi) dan aku rasa aku dah pun beli apa yg patut. Cuma ada a few dlm check list aku yg aku belum hunting. In my head, Mega Sale Hari Raya, Christmas, and Year End Sale (ada ke?)..Here they are:

FOR HIM:

1. Kemeja Paul Smith + Neck tie - done (kemeja done, tie not yet)
2. Sejadah - done (my mum bought during her Haji)
3. Towel Paul Smith - done
4. Al-Quran - not yet
5. Kasut ??? (tak tau Mr F nak kasut apa) - not yet
6. Perfume - not yet, tgg Christmas Sale kot..
7. Coklat
8. Rayban - Mr F dh beli..hehheh..
9. Cake - This time nak buat fondant lak kot, sbb aritu dh buat cuppies or our all time fav cake - fibre cheese..hehehhe..

FOR ME:

1. Telekung + Al - Quran - not yet - telekung done
2. Kasut Burberry + Clutch - done (kasut done, clutch not yet)
3. Perfume - not yet, tgg Christmas Sale..
4. Kain pasang + tudung + brooch - not yet (kalau tukar baju utk kerja ie kemeja bleh tak?)
5. Towel - not yet
6. Mas Kahwin
7. Coklat


At the moment tu je kot yang ada dlm list. Hopefully taknak lah bertambah lagi, nnt pening nak cari dulang..hehehhe..So, after this i can start to think on how to deco the hantaran (aku paling suka part ni walaupun tak teror)..hehehhe..

**Alamak, edited on 7 Aug 2009, miss the Rayban lak..heheheh..
**Edited again on 10 aug 2009..asyik edit je aku nih..bila dh dekat nnt sure jd lain nih..heheheh..

WEDDING SHOE

I'm kinda person who doesn't really like to wear heels (always wear flats to work, shopping of course)..I feel that i will stress my foot everytime i wore it. And really makes me uncomfy. But does heels makes women look great, ladies and vouge perhaps..hehehhe..I am thinking to wear something high but comfy on my big day. I am a bit confuse whether i should buy shoes separately (but match to my dress of course) or i should tailor made the shoe (like normally wedding dress tailor do's).. But i really admire this shoe and i think it will be perfect - high but flat - wedge.

Reenee peep-toe wedge by Banana Republic
I should ask any wedding dress tailor if they could make for me like this otherwise i have to buy it anyways.

5 Aug 2009

SINGAPORE

On 20 June we going to Singapore for a short trip. Actually the main reason or purpose is to go jalan-jalan sambil celebrate birthday my Mr F. It is a bit tiring trip since we did not want overnight there (with some reasons). We depart from KUL by train on 19 June at night. Arrive the next day (morning). Start the tour to Sentosa Island, then go to Orchard Road for shopping. Having our late lunch at Bukit Timah ( where Mr F meet his friend) and end the tour by train to KUL on the same day. Actually i just want to have some different mood by celebrating his birthday in front of Merlion (at Sentosa Island).

Em..actually aku dh plan a few month before, tapi sbbkan kesuntukan masa, trip tu jd tiring trip sbb terlalu singkat. Furthermore we have to take MRT from one point to one point (walaupun sistem MRT in Singapore boleh dikatakan agaka efisyen, tp for me i still feel tired because we have to walk from one platform to another (kalau yg differ level etc). As a suprise i bought him ***** (rahsia)..hehehhe..Tak tau lah Mr F suka ke tak, but he wore once (sepanjang pengetahuan aku la)..Actually time nak beli tu aku dh nampak yg lain, tp fianlly after get some opinions aku beli yg this one (tapi hati aku ni still teringat2 yg lagi satu tu, nevermind, i get for next time ek, nak beli for hantaran, dah ada Paul Smith tu..)..Masa nak fikir what should i give him as a present, semua org aku tanya..masa tu mmg really blank without any idea..Tp skrg ni mcm2 plak idea aku..takpelah, keep for next birthday.

Anyway, i still enjoy the trip and hope same goes to him (but sorry sbb trip tu too short and tiring)..Hope i can plan something better next year..

The birthday entry is here.

**Photos still in Mr F laptop, so those photos only i have in my collections.

MR F & RAYBAN

In this entry, aku saje nk citer about my Mr F dan hobinya..Bila hobinya ini bermula pun aku tak pasti, tp yg pasti dh lama jugak la kot..nak dijadikan cerita, Mr F ni mmg suka collect Rayban yg rare2..dan susah nak jumpa lagi skrg (manufactured in USA, skrg all Rayban manufacture in Italy)..Rasanya dh ada byk gak la koleksi Rayban Mr F. Yang bestnyer, kalau nak keluar, sebut je nak dia pakai yang mana, sure dia pakai. Aku lak mmg suka tgk dia pakai Rayban2 dia tu. Everytime nak keluar, aku akan visit blog dia (hari2 visit kot) utk tgk koleksi yg aku rasa smart dan teringin tgk dia pakai. Pernah one day, time dtg beraya kat rumah aku, smp nak tertinggal Rayban dia kat rumah aku (eh, apa kaitan lak ek..the thing is kenapa smp leh tertinggal???) Em..my Mr F ni nervous kot time tu..hehehhe..Anyway, kalau ada sape2 berminat or collector Rayban gak leh la give support by visiting to MR F's blog at myvintageraybancollection.

HAND BOUQUET

Selalunye hand bouquet will come together in the package. Tapi pernah tak kita terfikir nak buat sendiri (konon2nyer lah..hehehe)..Nampak mcm senang je, tapi boleh ke aku buat..hehehhe..On my engagement that day pun my aunty yg buatkan..heheh..tangan aku ni mmg tak seni kot nak buat benda2 mcm tu..tp kan best kalau dapat buat sendiri..hehehhe..Actually ada mcm2 jenis hand bouquet atau dlm bahasa melayunyer bunga tangan..Ada yang jenis besar dan panjang, ada jugak yg kecik n cute je..dlm byk2 jenis bunga, aku rasa roses lah yg paling sweet sekali..Pemilihan warna pun sangat penting sbb takkan lah nak pakai baju warna merah + bunga tangan warna merah gak (aku rasa mcm serabut je..tapi kalau kena dgn bunga dan gayanyer, cantik kot..bunga tangan kalau ditempah rata2 dlm range RM60 - RM80 (apa yg aku survey kat internet la)..Worth atau tak aku tak pasti sbb aku pun tak pasti cost bunga2 tu (mengikut lokasi, kalau duduk kat cameron highland untung la kot)..Em..kalau baju warna pink, bunga tangan warna apa yg sesuai ek, dan kalau baju warna hijau, warna apa lak yg sesuai..kalau baju putih senang nak cari, hentam je warna apa pun, sure kena, tp yang penting ialah "JANJI VOUGE" hehehhehe...

WEDDING FAVOR

**Photo / idea taken from here

It is really hard to decide what to give as wedding favors. The more i searching or surveying, the more i get confuse with my selections. What should i give..hummm...

4 Aug 2009

HE DRIVE ME CRAZY

Em..lamanyer tak jumpa my Mr F (eh, baru last Saturday Mr F datang rumah aku kat kampung)..no i mean going out or spent the day with him..Byk sangat program sampai tak sempat nak jumpa..Em, this week we all free kot (aku free la, Mr F?)..Hopefully bleh jumpa..Damn miss him...So muchhhh!!!

SMS oh SMS

Pernah tak anyone berhadapan dgn masalah mcm aku ni..lmbt dpt sms, sms dpt tak complete atau tak dapat reply langsung..nak pulak the sms come from someone important..kadang2 aku overlook sms..baca tp tak reply (rasa mcm dh reply, or aku taip tp tak tekan send)..itu satu part la..the 2nd part lak, that special someone itu telah merajuk dek kerana tidak mendapat balasan sms yg dia send..sure korang akan rasa serba salah bila dah involve dgn perasaan (marah, merajuk, kecil hati etc)..aduhh..aku ni pulak, itulah kelemahan aku..tak boleh org marah, org merajuk, org kecil hati..sure aku jadi tak keruan..apa yg patut aku buat? Say sorry (dh, tapi takde jawapan)..kenapa ek? entahlah..tolonglah beri jawapan..sbb selagi itulah aku takleh nak start keje aku yg melambak ni..

video

**Sekadar hiasan..hehehhe...

3 Aug 2009

MY WEDDING CAKE

Em..i was thinking to have tier cake during my Big Day (heheh..berangan je aku ni)..Aku nak cake yg simplicious..yg bukan hanya indah dipandang, tapi jugak sedap di mkn..hehehe..cheese kek sedap gak kan (aku ni mmg giler cheese cake especially . Tapi kek ni mmg aku suka sgt tgk:


**Gambar pinjam dr here

Em..tapi kalau dpt mix fruit meringue, best gak ek..buleh ke buat wedding cake..tp confirm sedap..heheheh..

**Mix fruit meringue @Alexis

DOOR GIFT


Dulu2 kalau g wedding sure dpt bunga telur (atau apa2 yg berkaitan dgn telur)..Pendek kata, wajib ada telur lah..Tapi skrg dh tak lg, org dh start bg coklat, sapu tangan, sudu+garfu (mak aku tak berkenan betul bg benda ni..heheh) san macam2 lg lah..during tri ke Jakarta dgn my cousin aritu, we all ada survey a few item yg sesuai di jadikan door gift..Tapi until now aku tak dpt decide apa aku nak kasi..Em, coklat ke, telur ke, sapu tangan ke, cookies ke..yg penting simple, cute, berguna and of course vouge (ada kaitan ke..hehehe)..Em, kalau bg fancy cookies ok tak? Tapi mana nak cari cookies yg cute2 mcm kat atas tu ek..Kalau kat malaysia la, aku dh lama order, tp ini kat Indonesia, bleh ke order? How? Mcm complicated je..Sbb cookies kan fragile..

MY DREAM DIAS

**Gambar di pinjam dr http://rinssuzana.com/

A few days ago (last week) aku ada survey2 nak discuss about my wedding arrangement. Disebabkan aku ni takde expirience (of course la kan..hehehhe) aku rasa agak kelam kabut skit la nak cari planner..ditambah pulak the big day akan berlangsung kat satu daerah yg tak berapa nak glemer (tak byk butik pengantin, kalau ada pun yg biasa2 je)..aku bukan la nak buat grand2 sgt pun, janji meriah and memorable..aku dh survey a few design yg aku admire..baju yg aku and Mr F akan pakai nnt berwarna .... (rahsia), so aku rasa biarlah the dias tu nnt simple je..sbb aku tak suka nak buat tema colourfull or dias and baju same colour (mcm sesetengah org buat)..so aku dh decide nak buat dias warna putih je..em..the thing is now, dias2 yg aku dh berkenan ni sume dr butik2 kt kl and tak leh nak arrange kat kampung aku tu yg agak jauh (tak bape jauh la actually - 1 1/2 hour je kalau bwk laju..heheh)..skrg ni aku kena discuss dgn mana2 butik / planner kat kampung aku utk buat my dream dias ni..heheheh..tp ada ke yg buleh? itu lah masalah aku skrg ni..ikutkan hati, later je aku pk..Tapi aku cuma ada less than 1 year utk fikirkan semua ni (byk lagi nak pk, buakn dias je)..heheheh..so better i start from now..

I'M BACK


Hi..lamanyer aku tak update blog..tak tau la kenapa..takde mood + keje yg bertimbun..heheh..walaupun aku sebenarnya tgh headache hari ni (sbb minum teh ais, aku pun tak tau kenapa kepala aku ni elergi teh air, kalau minum sure headache), tapi aku berusaha jugak utk update blog aku yg dh lama sepi ni..hehehe..janji nak update kisah trip ke singapore pun tak update2 lg (saiz gambar besar sgt, tak reti nak resize + malas)..hehehe..

Hari ni aku surf2 internet..cari2 kat mana nak dptkan soft toys (teddy keychain)..puas lah aku mencari..tp tak jumpa2..takpelah, aku dh mintak tolong kwn aku carikan (tp blm ada feedback)..

Em..lagi 2 minggu au nk fly to Medan (14hb)..Actually 50-50 nak g sbb H1N1 nampaknyer tak reda lagi malah makin membimbangkan..tp disebabkan rasa akan kerugian yg akan aku tanggung sbb dh beli tiket flight (yg g jakarta aritu dh burn), so aku g jugak lah utk elak rugi buat kali ke berapa entah..unfortunately abg aku + family ttp takleh join the trip sbb UiTM melarang staffnyer travel overseas takut kena H1N1 (abg aku staff UiTM)..so tinggal lah aku, mak aku, makcik aku, cousin aku and kwn makcik aku yg confirm travel kali ini..em..actually mcm2 ada dlm kepala aku ni utk aku beli kat sana nnt..tp budget tak byk la, sbb aku taknak spend byk sangat kat Medan nnt..Antaranya:

1. Kain lace utk gegirl2 aku (my niece) utk di pakai mlm my big day nnt

2. Langsir (kalau ada design yg cun2 n bleh siap cepat) - rasanyer tak sempat kot

3. Door gift utk children (aku dh ada plan nak bg apa, tp nak add on kalau ada apa2 yg menarik kat sana nnt)

4. Blause + baju utk aku pakai g keje (sbb rasa mcm dh tak byk je baju aku - yg seksi2 dh sealed dlm box)..hehehhe..

5. Em, last but not least, barang2 yg dikirim kawan2 and others


At the moment tu je dlm list aku..tak tau la kot2 esok2 ada lak yg terlintas utk di hunting..

**Gambar - sapu tangan yg di buat bentuk lollipop..cute kan?